Hele året blomstrer

Fiolinisten Henning Kraggerud har, i samarbeid med forfatteren Erik Fosnes Hansen, gitt Vivaldis ikoniske årstider nytt liv.

Henning Kraggerud løfter opp "Quattro Stagioni" til nye høyder.

I jazzen snakkes det mye om å tolke standardlåter – prøve å skape noe nytt i låter som er spilt tusenvis av ganger av de aller største stjernene. Det å ta for seg Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741) sitt udødelige mesterverk "Quattro Stagioni" oppleves nok noe liknende for klassiske musikanter. Hva i all verden kan jeg eller vi tilføre eller få ut av denne musikken som ikke har blitt gjort tidligere?

Henning Kraggerud (44), fiolinist og komponist i det øverste sjiktet, hadde en idé og sammen med Arktisk Filharmonisk Kammerorkester i Tromsø, som han er kunstnerisk leder for, og forfatteren Erik Fosnes Hansen, har han fått satt ideen, eller rettere sagt ideene, ut i livet.

De tre "enhetene" turnerte sammen med et repertoar der Vivaldis klassiske verk stod i sentrum, men der Fosnes Hansen fortalte om Vivaldis liv og levned i tillegg – noe vi kan lese i albumheftet og som setter musikken inn i en helt ny setting. På toppen av dette bindes det hele sammen med fire Kraggerud-komposisjoner som passer elegant inn i det musikalske bildet. Den forteller oss at både Vivaldis og Kraggeruds musikk er totalt tidløs.

Dette er musikk så vakker, så sjangersprengende og så "fredsskapende" at det bare er å flytte inn i den. Sjøl om vi ikke får høre Fosnes Hansen lese sin tekst her, så "hører" vi han likevel gjennom å lese tekstheftet. Kraggerud og Arctic Philharmonic Chamber Orchestra, som de kaller seg på ny norsk, klinger strålende sammen. De "tre" har enkelt og greit makta å fortelle flotte og sterke historier på nytt. Nå kan alle årstidene bare melde seg – nok en gang.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Henning Kraggerud

Between the Seasons

Simax Classics/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg