Italia via Norge

Aldri hørt om pianisten og komponisten Dino Massa? Det er ikke så merkelig, men en ustoppelig norsk platedirektør sørger for at mange nå får muligheten.

Dino Massa Quartet gir oss flott påfyll.

Musikkverdenen er veldig stor, men samtidig veldig liten. Dette er ikke noe forsøk på å være kvasifilosofisk som synes å være en trend i anmelderfaget om dagen, men en stadfestelse av fakta. Ute i den store verden har for eksempel den italienske pianisten, komponisten og bandlederen Dino Massa (52), spesielt i sitt hjemland, markert seg kraftig i godt over tjue år. Han har turnert over store deler av kloden og spilt med storheter som John Abercrombie. Her hjemme derimot har han aldri satt sin fot, men Odd Gjelsnes, mannen bak Losen Records, har likevel fått med seg Massas kvaliteter og bestemt seg for å gi ut hans sjuende skive under eget navn.

Den kommer ikke til å føre til noe jordskjelv i jazzverdenen, men til tross for det så forteller Massa oss at han har mye originalt og spennende å fare med. Massa, som kommer fra Napoli, har skrevet en suite bestående av fire deler. Der har han blant annet portrettert sin hjemby gjennom moderne, melodisk, sødmefull og vakker akustisk jazz. Han har også gått gjennom hele jazzhistoria sett gjennom egne briller og det hele ender opp som et inderlig møtte mellom Massa og hans tre medsammensvorne, bassisten Luca Garlaschelli, sopran- og barytonsaksofonisten Nicola Pisani og trommeslageren Alessandro Rossi – tre andre totalt ukjente størrelser for meg som alle holder meget godt internasjonalt nivå.

Fra start til mål er dette varm, hardtswingende og tøff jazzmusikk med røtter i 60-tallets hardboputtrykk. Dino Massa skal ha all mulig slags takk for at han har avlagt oss en visitt med musikken sin og Odd Gjelsnes det samme for at han har tatt initiativet til å videreformidle den.

PS Dessuten synes Trump bør avsettes så snart som mulig.

Dino Massa Quartet

Suite Pour le Piano for Jazz Quartet

Losen Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg