Fritt fra sør

Fra de mest uventede steder dukker det opp nye vitnesbyrd om at det skjer mye spennende musikalsk nesten over alt. Det seineste beviset kommer fra Portugal.

José Lencastre er ei interessant stemme fra Portugal.

Jeg bryter sammen og tilstår at jeg aldri har hørt om verken bandlederen og altsaksofonisten José Lencastre (40), bassisten Hernâni Faustino, trommeslageren Joao Lencastre eller pianisten Rodrigo Pinheiro tidligere. Heldigvis har Lencastre hørt om Tor de Jazz og via det portugisiske postvesenet har det blitt oppretta kontakt.

Siden Lencastres seineste innspilling er å finne på det engelske selskapet FMR Records, der blant andre vår egen frijazzhøvding Frode Gjerstad gir ut mye av sin musikk, så mer enn antyder det hvor Lencastre & Co befinner seg i det musikalske landskapet. Slektskapet med Gjerstad er faktisk både tydelig og betydelig.

Alle de tolv "låtene" er kollektivt unnfanga. Først får vi seks aforismer – en slags suite – og så følger det seks frittstående vitnesbyrd. Sjøl om det hele er fritt, åpent og løst, så er det mye dynamikk, melodikk og ikke minst kommunikasjon på høyt nivå her. Ofte har de fire en bortimot lyrisk tilnærming til musikken, mens det i nest "låt" blir et nesten voldsomt utbrudd vi blir utsatt for.

Musikken José Lencastre Nau Quartet gir oss er både styggvakker og kompromissløs. Den forteller oss at det skjer mye spennende i den andre enden av Europa også.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

José Lencastre Nau Quartet i aksjon under innspillinga.

José Lencastre Nau Quartet

Fragments of Always

FMR Records/fmr-records.com

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg