Fake facts????

For noen måneder siden tilbrakte jeg noen dager sammen med "3740 forbausende fakta". Nå er gjengen bak det superpopulære engelske TV-programmet "Quite Interesting" klar med ytterligere "1181 fornuftsstridige fakta". Mer moro med andre ord!

John Lloyd, John Mitchinson og James Harkin har det garantert moro på jobben.

TV-programmet "Quite Interesting" eller QI, har vært en seersuksess av de sjeldne der borte på fotballøya med legenden Stephen Fry som frontfigur. Bak han finnes det sjølsagt en voldsom redaksjon som uten stans spar opp faktagrunnlaget for TV-suksessen og heldigvis har de funnet ut at det er en god idé å gi ut mye av materialet i bokform også.

Mitt første møte med bokversjonen går altså bare noen måneder tilbake i tid da samleutgava "3740 forbausende fakta" kom ut på norsk. Heldigvis er det slik at tilfanget er bortimot utømmelig og nå har redaktørene Lloyd, Mitchinson og Harkin, med god hjelp av et enormt hjelpekorps må vite, begått ei ny bok der 1234 mer eller mindre utrolige fakta på engelsk har blitt til "1181 fornuftsstridige fakta" på norsk.

Dette er intet mindre enn stor underholdning og boka fyker unna på noen få timer. Alle sannhetene (for det må vi jo tro at de er, ikke sant?) er formulert kort og kjapt. Noen er så rare, merkelige og smått utrolige at de må leses minst to ganger, mens mange andre er slik at man blir sittende å humre.

Eksemplene står sjølsagt i kø og her hentes det frem et lite knippe for å illustrere hvorfor hele ideen bak IQ, både på TV og mellom to permer, har blitt så utrolig populær. Det er altså slik at det finnes 19 språk som snakkes av bare ett menneske, og det er også sant at da den britiske dronninga fødte prins Charles, så spilte prins Philip squash.

Av det alvorlige slaget er det faktum at hver time begår en amerikansk krigsveteran sjølmord og mer kuriøst at det i følge dansk lov er forbudt å skjende fremmede lands flagg, men tillatt å brenne det danske !!!!! At Edith Wagner fra New York i 1901 gifta seg med sin malteserkatt er vel noe de fleste allerede vet og det samme når det gjelder at all sex mellom mark skjer i 69-stillingen. Noe annet skulle tatt seg ut!

Dette er altså ei bok som sørger for god stemning og en del undring og ikke minst humring. Minuset er at en del av eksemplene er så engelske at vi her på den andre sida av Nordsjøen ikke har noen forutsetninger for å skjønne hva de handler om. De kunne med fordel ha vært droppa, men pytt au: vi overlever både det og en SMS fra Arbeiderpartiet med oppfordring til å stemme på dem. Verden har så avgjort større problemer å stri med.

John Lloyd, John Mitchinson & James Harkin

1181 fornuftsstridige fakta

Font Forlag

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg