Taxt og tone

Tubaisten Martin Taxt går sine egne veier – helt egne veier!

Sammen med sine russiske medsammensvorne Kurt Liedwart og Andrey Popovskiy skaper Martin Taxt noe helt spesielt.

Martin Taxt (36) er en allsidig trønder med formell bakgrunn fra både Paris og Musikkhøgskolen i Oslo bak seg. Hans tuba har dukka opp hos artister som Maria Mena og Odd Nordstoga og han har vært en viktig del av gruppa Music for a While med Tora Augestad, Stian Carstensen, Mathias Eick og Pål Hausken. Sjøl om dette er relativt straighte settinger, så har jeg en mistanke om at en stor del av Taxt sitt musikalske hjerte befinner seg i den eksperimentelle sfæren. Her kommer det to utmerkede prov på det.

I november 2015, etter at Taxt hadde vært i Russland et par måneder tidligere med det norske kunstnerkollektivet Verdensteateret, møtte han igjen Kurt Liedwart, som "spiller" på EDB-maskina ppooll – et nettverkssystem for både lyd og bilde hvis jeg har skjønt det riktig, men det er jo langt i fra sikkert, og Andrey Popovskiy, som trakterer bratsj, elektronikk og "ting".

Sammen med Taxts mikrotonale tuba har de tre funnet hverandre og skapt et elektroakustisk landskap langt hinsides noe annet som har vederfaret eders sanseapparat. Det er spennende, det er stygt, det er rart, det er vakkert og det er uten stans originalt og modig.

Martin Taxt med den japanske innovatøren Toshimaru Nakamura.

Japanske Toshimaru Nakamura og Taxt har jobba sammen siden 2006 i bandet Kokobu Senjû. Nakamura har både miksa og mastra "Hjem". I april i fjor var de to på turné i Japan – Nakamura med sitt miksebord og Taxt med sin mikrotonale tuba.

Vi får være med på tre "konserter" som varer til sammen i cirka 36 minutter. Dette låter også akkurat så annerledes som trioen med de to russerne – likt, men helt forskjellig som Jan Garbarek en gang beskrev musikken sin. Det er støy, det er stille, det er kommunikasjon, det er søken, det er kompromissløshet, det er både vilje og evne til å stake opp ny kurs.

Martin Taxt er ei original og søkende musikalsk sjel. De som er i tvil om det kan bare sjekke ut disse to visittkortene.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Kurt Liedwart – Andrey Popovskiy – Martin Taxt

Hjem

Mikroton Recordings/Diger Distro

Toshimaru Nakamura & Martin Taxt

Listening to the Footsteps of Living Ones Who Are Still on the Ground

ftarri.com/Diger Distro

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg