Jazz med stor J

Det å gå på jazzklubb er noe av det hyggeligste som finnes – spesielt når musikken snakker til meg. Her blir vi tatt med på Jazzhus Montmartre i København og blir møtt av den amerikanske trommeslageren Rodney Green og hans utmerkede kvartett.

Rodney Green – definisjonen på det å swinge.

Trommeslageren og bandlederen Rodney Green (38) har spilt med både Diana Krall, Christian McBride, Tom Harrell og Joe Henderson – før han runda 20! Det sier vel det aller meste om hvilket unikt talent vi har med å gjøre. Seinere har Charlie Haden og Mulgrew Miller vært blant arbeidsgiverne. Nå jobber han i stor grad med sin egen trio og i trioen til en annen Green, pianisten Benny Green.

I februar i fjor blei han invitert til det legendariske Jazzhus Montmartre i København for å gi publikum tre dager med straight, hardtswingende jazz med røtter i bebop- og 60-tallsjazzen. Dette har de jo en voldsomt stolt tradisjon for i København og Danmark, nemlig å invitere amerikanske musikanter for bli værende i kortere eller lengre tid og gjerne skape musikk sammen med de innfødte.

Slik blei det også disse tre dagene i fjor: Green tok med seg sin faste bassist David Wong og den svært langt framskredne vibrafonisten Warren Wolf og inviterte med seg den danske pianisten Jacob Christoffersen. De blei invitert til å leke uten alt for mye øvelser involvert, men så er de heller ikke av typen som trenger det, spesielt ikke når repertoaret er som det er her.

To Chick Corea-låter, "Bud Powell" og "Humpty Dumpty", to av Thelonious Monk, "Well You Needn´t" og "´Round Midnight", Bill Evans´"Emily", Miles Davis´ "Budo" og Cole Porters "Just One of Those Things" står på programmet. Dette er musikk og låter disse gutta har inne før de møtes og under mottoet la oss se hva som skjer, har de gått til verket.

Egentlig så vet vi vel hva vi får i løpet av denne knappe timen. Med slike kapasiteter som synes det er morsomt å leike med hverandre så er det bare å trykke på knappen og la det stå til – og du verden som det stod til!

Vi snakker Jazz i denne gata på aller øverste nivå og alle får masse rom til å fortelle hvem de er og hva de står for. Green har absolutt ikke noe behov for å breie seg på bekostning av de andre – han forteller bare med sin pure tilstedeværelse at han er en autoritet mer enn klar for å ta over stafettpinnen etter legender som Art Blakey og Billy Higgins. Har du lyst å ta en tur på jazzklubb med topp musikanter og flott stemning når det enn måtte passe deg? Da anbefales det å invitere Rodney Green & Co hjem med en eneste gang.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Rodney Green Quartet i aksjon på Jazzhus Montmartre i København.

Rodney Green Quartet Feat. Warren Wolf

Live at Jazzhus Montmartre

Storyville Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg