Brødre i ånden

Det unge polske fiolinstjerneskuddet Adam Bałdych omgir seg med norske toppmusikanter. Det er det mulig å ha full forståelse for.

Adam Bałdych omkransa av Helge Lien, Frode Berg, Per Oddvar Johansen og Tore Brunborg – for en gjeng!

For to år siden ga Adam Bałdych oss mer enn en indikasjon på hva hans samarbeid med Helge Lien Trio ville føre til med kvartettens debutalbum "Bridges". Da dreide det seg om musikalsk brobygging – nå har de fire reist masse og spilt mye sammen og oppfølgeren har fått det beskrivende navnet "Brothers" både mynta på de fires samarbeid og stadig sterkere bånd, samt at det er en hyllest til Adam Bałdychs avdøde bror, Grzegorz.

La det være slått fast med en gang: Adam Bałdych føyer seg elegant inn i den stolte polske jazzfiolintradisjonen som Michael Urbaniak og Zbigniew Seifert var viktige i etableringa av. Han er enkelt og greit en usedvanlig dyktig og uttrykksfull musikant med en teknikk som matcher hans ambisjoner på alle slags vis.

Når han så har fortsatt å videreutvikle samarbeidet med Helge Lien (piano), Frode Berg (bass) og Per Oddvar Johansen (trommer), musikanter som avgjort befinner seg på det samme nivået som Bałdych, så er dette visittkortet bestående av Bałdych-komposisjoner, samt en duoversjon Leonard Cohens gjennomspilte "Hallelujah" sammen med Lien, nok en stadfestelse av at dette er musikanter i det aller ypperste sjiktet. Det at Tore Brunborg bidrar med sin unike, sterke og varme saksofontone på noen spor, skader såvisst heller ikke.

Musikken er varm, mørk, ettertenksom og utadvendt – alt dette og mer til. Den er uten stans melodisk og egna til sinnets vederkvegelse. Vakkert er det – usigelige vakkert faktisk.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Adam Bałdych & Helge Lien Trio

Brothers

ACT/Musikkoperatørene

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg