Herlig brygg!

Dens svenske trommeslageren og visjonæren Bengt Berger kjenner få om noen grenser.

Bengt Berger, helt til høyre, med hele den svensk-indiske-ghanesiske gjengen.

Den svenske trommeslageren, bandlederen og komponisten Bengt Berger (75) er ei ustoppelig søkende sjel. Det skal vi være veldig glade for – det har det nemlig kommet usedvanlig mye vakker og livgivende musikk ut av. Alle som har vært i nærheten av musikanter som har forsøkt å sette sammen en turné med et band på en viss størrelse, vet hvor krevende det kan være. Berger er heldigvis av typen som ikke lar seg stoppe av slike problemstillinger og i januar i fjor la han ut på turné i India med sitt store band Beches Brew – se ikke bort fra en viss inspirasjon fra Miles Davis´ "Bitches Brew" her – og i oktober for knapt et år siden, var det klart for svensk turné med det samme prosjektet. Den er den delen av turen vi får være med på her med liveinnspillinger fra Stockholm, Malmö og Umeå.

Berger har helt siden 60-tallet vært opptatt av både jazz og musikk og kulturer et stykke utenfor den slagne landevei. Han flytta til India for å komme nærmere og lære mer om musikken og kulturen og seinere gikk turen til Afrika med det samme formålet. Han skapte band og "samfunn" som Bitter Funeral Beer Band, der blant andre Don Cherry spilte ei sentral rolle, og hele tida siden har Berger revet ned murer og fusjonert ideer, musikk og kulturer på et vis han har vært ganske så aleine om.

Med "Beches Indian Brew" har han skapt et "samfunn" der saksofonistene Thomas Gustafsson, Jonas Knutsson og Sir Thomas Jäderlund, gitaristene Max Schultz og Göran Klinghagen, bassisten Stefan Bellnäs, fiolinisten Livet Nord, perkusjonisten og elektronikeren Lise-Lotte Norelius og lydmannen Sigge Krantz møtte de indiske musikerene Akkarai Sisters, K. U. Jayachandra Rao og B. Shree Sundarkumar på alt fra fioliner, perkusjonsinstrumenter og vokal samt Doe Kushiator fra Ghana på perkusjon.

Det har ført til et møte av de sjeldne, livsbejaende og ikke minst viktige. Med et repertoar, som med ett unntak Berger har skrevet, som henter impulser fra "alt" Berger har vært inspirert og opptatt av, blir vi nesten bokstavelig talt tatt med på ei reise bortimot jorda rundt. Det er gjennom slike møter og slike uttrykk jeg i min naivitet ser eller hører for meg at verden kan bli et bedre sted å være. Her brytes det ned murer og grenser krysses og her uttrykkes det motsatte av hatretorikken vi har fått kjenne på i valgkampen vi har lagt bak oss.

Det er så mye varme, kjærlighet og livsbejaenhet i denne musikken at de som blir værende likegyldig til den bør vurdere profesjonell hjelp av folk med lang utdannelse og erfaring. Dette er et viktig møte og flott og viktig musikk.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Bengt Berger

Beches Indian Brew

Country & Eastern/Naxos Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg