Årets høydepunkt

For mange, undertegnede inkludert, var konserten med Vijay Iyer Sextet under Moldejazz kanskje årets høydepunkt. Her kommer bekreftelsen på hvor bra denne musikken er.

Vijay Iyer, nummer to fra venstre, er en av jazzens viktigste stemmer.

Foto: Lynne Harty

Pianisten, komponisten og bandlederen Vijay Iyer (45) forteller oss hver gang han gir lyd fra seg at han er en retningsgiver – han er en av jazzens mest innovative musikanter rett og slett. Som Artist in Residence i Molde i sommer fortalte oss med sine fem utgaver at det virker som om han ikke har noen grenser. Hver gang han satte seg ved pianoet, åpna han nye dører.

Det er sjølsagt opp til ørene som hører hvilke dører som er de mest spennende å gå gjennom og hvilket rom det er mest interessant å bli værende i. For min del blei den seine og intense kvelden på den intime scena Storyville den aller mest givende og varige og musikken vi som var så heldige å få oppleve, blei spilt inn i New York i april. Nå kan altså noen få muligheten til å gjenoppleve den og mange andre få høre den for første gang.

Amerikanske Iyer, med indiske røtter, har blitt kåra til årets artist i verdens mest anerkjente jazzmagasin, DownBeat, både i 2012, 2015 og 2016. Det sier det aller meste om hvilken anseelse Iyer nyter og jeg har ingen problemer med å si meg enig. Både som komponist og pianist tar han med seg impulser fra straight jazz, samtidsmusikk, indisk tradisjonell musikk, funk og gudene vet hva og setter det sammen til et univers som er fullstendig hans eget.

Med seg har Iyer et superlag av likesinnede sjelsfrender: bassisten Stephan Crump, kornettisten, flygelhornisten og elektronikeren Graham Haynes – sønn av trommelegenden Roy Haynes, altsaksofonisten Steve Lehman, tenorsaksofonisten Mark Shim og ikke minst trommeslageren Tyshawn Sorey. Denne sekstetten er på alle slags vis et kollektiv der alle får plass og rom – det er ikke Iyers solotripp på noe som helst slags vis, sjøl om han jo er premissleverandøren underveis som komponist av all musikken også.

Det er et driv, et trøkk og en originalitet i denne musikken og i disse musikantene som er nok en bekreftelse på at Vijay Iyer er blant de aller viktigste og mest visjonære musikerne, komponistene og bandlederne på kloden anno 2017.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Vijay Iyer Sextet

Far From Over

ECM/Naxos Norge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg