Da domen skalv

Jeg er så heldig at jeg fikk oppleve Jan Magne Førde framføre "Mezzing" både i Nidarosdomen fjor og under Moldejazz i år. Nå blir alle invitert med til Nidarosdomen!

Jan Magne Førde under årets Moldejazz.

Foto: Tor Hammerø

Trompeter og flygelhornist Jan Magne Førde, yngstemann av Førde-trekløveret fra Sula på Sunnmøre, kjenner mange som en sentral brikke i Brazz Brothers. Der har vi møtt han både som en framifrå instrumentalist og som en like bra komponist og arrangør. Når vi nå møter han i en annen setting, så henter han fram alle de samme kvalitetene og han bekrefter for alle med sansene inntakt at han er en av kongerikets mest uttrykksfulle musikanter med inspirasjonskilder fra både folkemusikkk, jazz og en rekke andre herligheter.

Til Jazzfest i Trondheim i fjor fikk Førde i oppdrag å lage et verk bestående av låter og arrangement som kunne egne seg for store rom. Med nasjonalhelligdommen som inspirasjonskilde, konsertsted og "innspillingslokale", hadde Førde samla en del kjente og kjære låter som "Lur lokk", skrevet en del nytt og arrangert alt for et kremlag bestående av Kenneth Ekornes på trommer og perkusjon, Roger Ludvigsen på gitarer, Rus Pearson på bass og Henning Sommerro på domens enorme orgel, piano, trekkspill og vokal. I tillegg hadde Førde invitert med seg Ila Brass Band som en ekstra flott ingrediens og farge.

Vi som hadde gleden av å være tilstede i Nidarosdomen den 6. mai i fjor, kommer aldri til å glemme Sommerros forsøk på å "rive ned" domen med sitt voldsomme orgelspill forsterka av lydmaestro Asle Karstad – for en opplevelse. Nå blir den gjengitt hjemme i stua og, sjøl om ikke opplevelsen er den samme, så er den fortsatt voldsom og ikke minst minneverdig.

Jan Magne Førde er besjela med en varm, rund og høyst personlig tone i horna sine. Den kler dette livsbejaende materialet perfekt og det å få være med på denne reisa sammen med han har vært, og er fortsatt, en stor opplevelse. Nå er alle invitert også – når det enn måtte passe.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Jan Magne Førde

Mezzing

Brazz Records/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg