Beintøft

JazzKamikaze, med Marius Neset i ei sentral rolle, har vært et urheftig kollektiv i en rekke grenseland siden 2005. Nå har jeg endelig fått oppleve herrene live og for en utblåsning de bød på. Det holder seg på hjemmehøytalerne også!

JazzKamikaze i fri utfoldelse.

København er som kjent en smeltedigel på de fleste områder og håpefulle musikanter fra en rekke land trekker til den danske hovedstaden for musikkstudier. En av dem er vår nye supersaksofonist Marius Neset (32) fra Os utenfor Bergen som begynte sine studier på Rytmisk Musikkonservatorium rett etter videregående. Han har for sikkerhets skyld blitt værende i Kongens, eller Dronningens, by siden og basert på hva han har oppnådd og hvor han er i si musikalske karriere nå, virker ikke det som noen dum avgjørelse.

Et av de første bandene han blei en del av er JazzKamikaze. Sammen med medstudentene Kristor Brødsgaard på bass, Anton Eger på trommer, med norsk-svenske røtter, gitaristen Daniel Heløy Davidsen, med norsk-danske røtter og tangentist og vokalist Morten Schantz, har JazzKamikaze fram til nå gitt folket tre album og to eper. Nå er de tilbake med nok en full-lengder og her snakker vi kvalitetsmusikk av aller ypperste klasse – i alle typer grenseland.

Når gutta sier at de henter inspirasjon fra størrelser som Bach, Beethoven, Miles Davis, John Coltrane, Beatles og Radiohead, så bør det være lett å skjønne at nettet blir kasta både vidt og bredt. Innspillinga er gjort så langt tilbake som i 2013, men har av uforståelige årsaker blitt liggende til marinering helt til nå. I forbindelse med en festivaljobb i Hua Hin i Thailand i sommer blei skiva gitt av et thailandsk (!) selskap og heldigvis har den også nådd våre strender.

Kall det popmusikk, kall det rock, kall det egentlig hva som helst – det som er uomtvistelig er at det er fem usedvanlig langt framskredne jazzmusikanter som har samla seg rundt et musikalsk bål de synes om å varme seg til. Schantz er en vokalist med et høyst personlig uttrykk, men de som mener de kan høre både Chicago og Genesis i uttrykket hans, tar absolutt ikke feil. På tittelsporet bidrar faktisk også Skjerstad Mannskor fra Nord-Norge og på ei låt synger Schantz duett med Emelie de Forest.

Det er altså et trøkk, en musikalitet og en intensitet i det JazzKamikaze har å melde som jeg sjelden har opplevd. Med Eger, født i Oslo, som en motor i verdensklasse og med Neset på både saksofoner og gitar (!) og Heløy Davidsen, fra Bodø opprinnelig, er kongeriket godt og ærerikt representert og at de trives både i Danmark og med de to danske drenge, er lett hørbart.

JazzKamikaze er et drittøft band med heavy musikk på menyen. Det er veldig langt unna den verdenen Marius Neset har invitert oss inn i de seineste åra, men like tøft bare på et helt annet vis.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Svensk-norske Anton Eger mer enn antyder hva slags energi som utstråles fra JazzKamikaze.

JazzKamikaze

Level

MITU Records/hitmanjazz.com

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg