Beklager!!!!

Av en eller annen grunn har Mari Boines debut som popsanger – på engelsk – gått meg hus forbi noen måneder. Nå skal jeg prøve å gjøre det godt igjen!

Mari Boine har tatt et nytt steg.

Når det gjør det egentlig ikke så mye når det gjelder Mari Boines musikk – at omtalen kommer ei stund etter den så dagens lys mener jeg. Som med alt annet hun har gitt oss opp gjennom årene, så er «See the Woman» også fullstendig tidløs sjøl om det er en ganske så hip pop-produksjon. Som en av Boines tidligere samarbeidspartnere, Jan Garbarek, sa da han skulle beskrive sin egen nye musikk for noen tiår siden: den er som før, men helt forskjellig.

Slik er det så avgjort med Boine og «See the Woman» også. Dette er nemlig hennes første album der hun synger på engelsk. Ikke nok med det – hun har også tatt turen til Sverige og superprodusent Tobias Fröberg som blant annet har vært sentral i Ane Bruns skiveproduksjoner de seineste åra. Det betyr også at hun omgir seg med «nye» musikanter, blant annet Bruns fremragende tangenttraktør Martin Hederos.

Veldig mye av Mari Boines musikalske identitet er jo forbundet med hennes samiske fundament og det er jo sjølsagt åpenbart at man vil stille seg spørsmål om hvordan hun passer inn i et slikt landskap og på et helt «nytt» språk. La det være klarte med en gang: Mari Boine kler også dette landskapet og dette landskapet kler henne. Stor del av æren skal helt sikkert tilfalle Fröberg som har vært seg bevisst på å bevare Boines urkraft og særpreg sjøl om han likevel har flytta henne inn i en ny verden for henne.

Boine har fått assistanse fra en rekke hold når det gjelder låtskriving og noe har hun også skrevet sjøl. Det eneste minuset er at låtmaterialet, som ofte har en melankolsk klang i seg, kan låte noe enstonig gjennom de første gjennomspillingene, men de vokser på hvert sitt vis underveis. Boines samiske DNA er fortsatt klart tilstede – hun synger på samisk på ei låt også – og hennes engelskuttale er absolutt innafor og høyst personlig.

«See the Woman» er vakker, sterk og personlig popmusikk formidla av en historieforteller av svært sjeldent kaliber. Da er det ordna opp med denne unnlatelsessynden også!

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Mari Boine

See the Woman

MPS/Naxos Norge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg