Velkommen til et geni

Geni er en betegnelse jeg bruker ytterst sjelden. Her kommer det et unntak: Jacob Collier.

Jacob Collier på plass i sitt musikkrom.

Jeg har hatt gleden av å høre vidunderbarnet Jacob Collier (23) to ganger i år. Jeg blei enkelt og greit slått i bakken – det denne usedvanlige unggutten fra London leverer er intet mindre enn out of this world som det heter på ny norsk. Ryktet hadde gått foran han og you tube-verdenen mer enn antyda hva som kunne forventes. Live var det faktisk mye mer enn det fantasien greide å piske opp.

Debut-albumet hans kom ut i fjor, men her hjemme har det ikke vært tilgjengelig på cd før nå. Det har fått tittelen «In My Room» og er en flott beskrivelse på hva Collier har opplevd, lært og unnfanga i rommet sitt hjemme i nord-London.

Collier er født og oppvokst i et usedvanlig musikalsk hjem der mora var fiolinlærer og sjøl spilte Bach og andre herligheter. Som guttunge hang Jacob rundt og sugde til seg alt som foregikk av musikk i heimen og mor skjønte raskt at hun måtte flytte ut av musikkrommet for at sønnen skulle kunne fortsette utviklinga si.

Lille Jacob fylte opp rommet med alle mulige slags instrumenter og lærte seg å spille på alle – skikkelig. Han er enkelt og greit en virtuos – på alt! Som om ikke det er nok så synger han som en gud. Dessuten lærte han seg all mulig slags teknikker når det gjaldt å spille inn musikk og her – som på scena – så gjør han absolutt alt sjøl. Det er nesten så en ikke tror det, men etter å ha vært på to konserter med Collier, så har jeg ikke noe valg lenger – gutten er et fyrverkeri, et unikum, en energibunt – han er et geni.

Bortsett fra tittellåta skrevet av Brian Wilson og Gary Usher (Beach Boys) og Stevie Wonders «You and I» – sistnevnte er nok Colliers aller største forbilde – så har han skrevet all musikken og alle tekstene sjøl. De befinner seg i et pop-, rock-, funk-, rnb-, jazz-landskap – eller de befinner seg i en Jacob Collier-verden, for dette er han nemlig mutters aleine om. Det er nemlig ingen – absolutt ingen som låter som Jacob Collier.

Opp gjennom åra har vi blitt presentert for en rekke barnestjerner som har fått merkelappen geni. Få, om noen, har greid å leve opp til dette – jeg tror Jacob Collier er i stand til å gjøre det.

PS Dessuten synes jeg Trump skal avsettes så snart som mulig.

Jeg hadde gleden av å intervjue Jacob Collier foran et usedvanlig mottakelig publikum i Trondheim i mai i år under Jazzfest.

Jacob Collier

In My Room

Membran/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg