Over alle grenser

Musikk, og ikke minst jazz, er en grenseløs foreteelse. Her beviser to cubanere, en franskmann og en amerikaner det nok en gang.

Yosvany Terry og Baptiste Trotignon sørger for varme i høstmørket.

Via kulturorganisasjoner på tvers av Atlanterhavet, Mid Atlantic Arts Foundation og French-American Jazz Exchange, «møttes» den cubansk-amerikanske alt- og sopransaksofonisten Yosvany Terry og den franske pianisten Baptiste Trotignon. De to kjente ikke hverandre fra før, men de visste om musikken til hverandre. Etter mye «sparring» fram og tilbake og fysiske møter, kom de fram til at de ville skrive musikk begge to som tok utgangspunkt i røtter de begge kjente til og som hadde klare forbindelseslinjer.

Franskmennene hadde en rekke kolonier i og rundt Afrika – Réunion blant annet. Derfra blei en rekke slaver med sin kultur sendt over havet til Karibia og til nye kolonier med fransk overherredømme, blant annet Martinique og Guadeloupe. Veien derfra var og er kort til Cuba og de kulturelle og musikalske båndene er tydelige og mange.

Høsten 2015 møttes de to sammen med Terrys lillebror Yunior Terry på bass og en av Junaitens aller hippeste og mest allsidige trommeslagere, Jeff «Tain» Watts. En to ukers turné rundt om i USA blei unnagjort, repertoaret med røtter i alle mulige slags musikalske uttrykk fra øyene i Karibien overført til et moderne, groovy og tøft jazzspråk, blei testa ut og de fire etablerte et kollektiv som var både empatisk og tøft.

I januar i år møttes de igjen i studio i New York og det er det møtet vi får være med på her. Dette er multikulturell og moderne jazzmusikk basert på et spennende utgangspunkt fra begge sider av Atlanterhavet. Den forteller hvilket unikt språk musikk og ikke minst jazz kan være – spesielt når det er snakka og formidla av slike strålende stemmer som brødrene Terry, som har bodd i NY i en årrekke, monsieur Trotignon og Mr. Watts.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Yosvany Terry – Baptiste Trotignon

Ancestral Memories

OKeh/Sony Music

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg