Inn til Ane

For noen uker siden hadde jeg gleden av å oppleve Ane Brun med sitt eget materiale sammen med Kringkastingsorkesteret i Oslo Konserthus. Det var magisk. Nå får vi møte henne på et helt annet sted – med tolkninger av 14 kjente sanger. Det er minst like stort.

Aldri har vi kommet tettere på Ane Brun.

Karriera til Ane Brun er både bemerkelsesverdig og flott. Det som er det aller flotteste er at hun tar stadig nye steg – i retning seg sjøl og ingen andre. Det er nesten litt rart å hevde det når det gjelder ei plate med bare coverversjoner, men slik er det faktisk.

Kjærlighet, forhold og relasjoner er ikke ukjent tematikk eller uvanlig i Bruns univers. Her har hun likevel gjort en helt spesiell u-sving i sakens anledning: i forlengelsen av et kjærlighetsforhold, som ikke varte så lenge, begynte Brun å spille inn låter til sin daværende – låter som var basert på at hun var følelsesmessig veldig engasjert. Forholdet sprakk altså, men Brun fortsatte «oppdraget» og i tillegg til å tolke kjærlighetslåter fikk også låter med litt annen tematikk plass. Uten unntak dreier det seg om låter som har stått og står Ane Brun nær – det er ikke vanskelig å høre.

Med sin umiskjennelige, vakre, skjøre, gjennomsiktige og sterke stemme med en helt spesiell vibrato, tolker Ane Brun (41) her alt fra Foreigners «I Want to Know What Love Is», Elvis Presleys «Always on My Mind» og «Unchained Melody», Maria Careys «Hero», Nick Caves «Into My Arms» til Bob Dylans «Girl From the North Country» og «Make You Feel My Love» og Joni Mitchells «Big Yellow Taxi». For å si det på en annen måte: det er bare høydepunkter her og helt spesielt blir det sjølsagt akkurat nå å høre Kringstads store datter tolke Tom Pettys «No Reason to Cry».

Alt er tolka bare slik Ane Brun med medhjelpere som Martin Hederos og Johan Lindström – fantastiske musikanter – kan gjøre det. Hun gjør alle disse låtene/tolkningene til sine egne, stort sett veldig nedpå og ettertenksomt – de likner ikke på noe jeg har hørt med eller av dem tidligere.

Der Ane Brun befinner seg nå er på et fantastisk sted – helt der oppe. Helt der oppe!

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Ane Brun

Leave Me Breathless

Balloon Ranger Recordings/Universal

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg