From Russia with Love

Den som leiter, den skal finne står det i ei bok. Den russiske gruppa LRK Trio er absolutt vel verdt å leite etter.

LRK Trio er bortimot en liten sensasjon.

Noen av oss er avgjort flinkere til å leite enn andre. Når det gjelder å finne fram til talenter utenom det vanlige fra litt utenfor jazzens allfarvei, så er plateselskapsdirektør Odd Gjelsnes i Losen Records i Oslo i første rekke. Hvor han har funnet fram til LRK Trio aner jeg ikke – ikke er det så forbanna viktig heller. Det viktige er at han gjør jobben (for oss) og kommer opp med stadig ny og spennende musikk. Måtte han aldri gå lei.

Bak initialene LRK Trio skjuler pianisten, tangentisten og trekkspilleren Evgeny Lebedev, bassisten og elbassisten Anton Revnyuk og trommeslageren og elektronikeren Ignat Kravtsov seg. Jeg har en mistanke om at det ikke er mange hender som går i været på spørsmålet om det er noen som kjenner til disse herrene. Det bør det så absolutt bli basert på hva de presterer på «If You Have a Dream».

Alle tre er enkelt og greit virtuoser på sine instrumenter. Dessuten er alle komponister og i tillegg til å ha hele den moderne jazzhistoria innabords, så lener de seg også på den stolte klassiske russiske tradisjonen fra Tchaikovsky til Sviridov – den mest romantiske og lyriske delen av den med andre ord. Det betyr blant annet at en strykekvartett er hjertelig tilstede på to av spora pluss litt fløyte-, klarinett- og hornkrydder og en gjesteopptreden av den franske munnspillvirtuosen Olivier Ker Ourio på to av låtene.

Grunnen til at vi aldri har møtt denne trioen eller disse musikantene før, er garantert at de kommer fra Russland – et land vi hører nesten ingenting om i jazzsammenheng. Lebedev, med en teknikk og et anslag i Corea-klassen, og et temperament i uttrykket sitt som er sjeldent, hører hjemme helt der oppe og han får utsøkt følge av de to andre – Revnyuk er like bra på begge horna og Kravtsov er noe så voldsomt på plass – han har tilbragt timer sammen med Gadd og Weckl for å si det slik.

Bortsett fra Antonio Carlos Jobims «Zingaro» er all musikken skrevet av LRK-gutta. Her er det bare å takke og bukke – og invitere dem til Norge fortest mulig.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

LRK Trio

If You Have a Dream

Losen Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg