Brødre i ånden

Adam Bałdych har gjennom tre skiver de siste åra mer enn antyda at han er på vei mot jazzens stjernehimmel. Denne lørdagen på Victoria kom bekreftelsen.

Adam Bałdych er intet mindre enn en virtuos med et personlig uttrykk.

Foto: Tor Hammerø

Ikke bare er han snarlik Zlatan Ibrahimovic både i utseende og frisyre – Adam Bałdych (31) har også dette helt spesielle som ikke kan læres noe sted, men som man enten har eller ikke har. Han er utstyrt med den musikalske it-faktoren, slik som Zlatan er det på og rundt fotballbanen. Dette smått magiske.

For noen år siden fant Bałdych ut, etter å ha hørt på Helge Liens triomusikk, at han ville møte den norske pianisten og bandet hans for å finne ut hva som ville skje i skjæringspunktet mellom hans eget og Liens uttrykk. Det har så langt ført til to skiver, «Bridges» fra 2015 og den ferske «Brothers». Mitt første møte med Bałdych var forresten en herlig duoinnspilling med en annen pianist, Yaron Herman – «The New Tradition».

Nå var de altså tilbake i Oslo der det hele starta for tre år siden og tittelen «Brothers» passer strålende på samarbeidet mellom disse herrene. Vi fikk møte fem sjelsfrender der Frode Berg (bass), Tore Brunborg (tenorsaksofon), Per Oddvar Johansen (trommer) og Helge Lien både kledde og utfordra Bałdych sitt slaviske, litt mørke, men hele tida stemningsfulle uttrykk på et inderlig og personlig vis.

Musikken, som Bałdych hadde skrevet, er både romantisk og lyrisk, den er reflekterende og utadvendt og med utmerka støtte i Berg og Johansen og med strålende solistiske bidrag fra Brunborg – jeg simpelthen elsker tonen i hornet hans – og Lien, som nå er en lyriker i nær slekt med både Bill Evans og Keith Jarrett, så blei dette en opplevelse for mange lange høstkvelder fremover.

Adam Bałdych følger en stolt polsk jazzfiolintradisjon der Zbigniew Seifert og Michał Urbaniak la lista svært høyt. Han gjør ikke skam på den overhodet – han kan med tida legge den stadig høyere.

Helge Lien, Adam Bałdych, Frode Berg, Tore Brunborg og Per Oddvar Johansen – et kremlag rett og slett.

Foto: Tor Hammerø

Tore Brunborg – når som helst!

Foto: Tor Hammerø

Adam Bałdych/Helge Lien Trio/Tore Brunborg

Victoria Nasjonal Jazzscene, Oslo

21. oktober

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg