Noe for seg sjøl

Altsaksofonisten, komponisten og bandlederen Tim Berne er en helt spesiell musikalsk sjel. Denne amerikaneren er på sett og vis så uamerikansk som vel tenkelig.

Tim Berne´s Snakeoil er en spennende organisme.

Foto: Nuno Martins

Tim Berne (63) har gjennom hele si karriere vært en søkende og totalt kompromissløs musikant. Om det har vært i samarbeid med folk som Bill Frisell, John Zorn, Joey Baron, Django Bates, Ethan Iverson eller Craig Taborn eller med sine egne band, så har Berne hatt dette helt spesielle ved seg som har gjort han til en musikant man har lytta til med spesiell interesse.

Med «Incidentals» serverer Berne oss sin fjerde utgave av sitt band Snakeoil på ECM. For de som fikk med seg den forrige, «You´ve Been Watching Me» i 2015, så kan «Incidentals» oppfattes som en slags forlengelse. Her oppleves nemlig Snakeoil som kvintett for andre gang.

Helt siden starten med «Snakeoil» i 2012 har bandet bestått av Matt Mitchell på piano og elektronikk, Oscar Noriega på klarinett og bassklarinett og Ches Smith på trommer, vibrafon, timpani og perkusjon. Ved forrige korsvei var også gitaristen Ryan Ferreira blitt en del av det utvida bandet og han er fortsatt med her. I tillegg bidrar også produsent David Torn på gitar ved et par anledninger.

Berne er en særegen komponist som beveger seg langt utenom låt-solo-låt-formatet. Han har tatt med seg mye inspirasjon fra AACM-estetikken som han var sterkt påvirka av fra starten av sitt musikalske liv rundt 1980. Julius Hemphill har også vært en viktig inspirasjonskilde.

Berne skriver åpne og lange komposisjoner som får stadig nye elementer tilført underveis. Denne gangen varer låtene fra vel sju til vel 26 minutter og den tradisjonelle solistrolla er, om ikke utviska, så i alle fall utfordra, der alle bidragene til alle fem glir nesten friksjonsfritt over i hverandre. Av og til er det nesten fritt, mens det i andre passasjerer er spennende melodisk og rytmisk veldig interessant.

Dette er amerikansk musikk og kultur så langt unna Trumps verden som vel tenkelig. Bare det gjør at den bør gis mye og positiv oppmerksomhet.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Tim Berne´s Snakeoil

Incidentals

ECM/Naxos Norge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg