Tøffere enn toget

Den norske trioen Bogue Chitto tar oss med på ei gitarbasert reise som ikke likner på noe annet.

Bogue Chitto under årets Moldejazz.

Foto: Ruben Olsen Lærk

Når gitaristen Marius Klovning fra Voss, bassisten Mattis Kleppen fra Bø i Telemark og trommeslageren Are Rosseland fra Hemsedal setter hverandre stevne, først under navnet Rosseklovnkleppen og nå som Bogue Chitto, kan det skje mye spennende musikalsk sett i alle fall. Klovning skriver det aller meste av materialet og han henter inspirasjon fra en rekke kilder, det være seg folkemusikk fra både USA, Afrika og hjemmefra. Og ikke minst jazz – for meg åpenbarer Klovning seg som et norsk svar på Bill Frisell, men samtidig helt forskjellig.

Alle tre strammer fra det usedvanlig kreative miljøet som har oppstått på, ved og rundt Jazzlinja i Trondheim. Der har Erling Aksdal og de andre i ledelsen åpna opp for at studentene skal få anledning til å finne fram til seg sjøl uten at det legges spesielle krav til noe som helst. Den muligheten har herrene i Bogue Chitto så definitivt benytta seg av og de har skapt et tonespråk som de er bortimot helt aleine om.

«Red´s Lounge» er både livgivende og livsbejaende musikk som sørger for at sinnet får et løft i høstmørket – og sikkert på andre tider av året også. Når gitarhelter som Ry Cooder, Ali Farka Touré og Knut Reiersrud står på referanselista så skjønner vi i hva slags landskap Bogue Chitto befinner seg – nesten i alle fall, fordi det de har skapt er så definitivt noe veldig på egne premisser. På to av låtene hjelper også gitaristen Haldor Røyne til.

Dette er tøft, morsomt og nok et eksempel på at det skjer noe så voldsomt mye spennende og grenseløst i norsk «jazz» – eller hva man nå enn ønsker å kalle det.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Bogue Chitto

Red´s Lounge

Just for the Records/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg