Den hippeste av de hippe

Da Alphonse Mouzon la ned trommestikkene for godt i fjor, var det musikkhistoriens kanskje hippeste trommeslager som takka for seg. På denne nyutgivelsen av hans album fra 1977, «In Search of a Dream», kommer alle mulige slags bekreftelser på det.

Hip var bare forbokstaven til Alphonse Mouzon.

De som var tilstede på Idrettens Hus under Moldejazz i 1981 da Arild Andersen fikk sjøsette sitt drømmeband, ville aldri glemme den kvelden. Andersen hadde invitert med seg den da ukjente gitaristen Bill Frisell, trommeslageren Alphonse Mouzon fra det opprinnelige Weather Report og den engelske mesterpianisten John Taylor. Konserten kom seinere ut som «Molde Concert» på ECM. Det var mye å minnes – det aller meste faktisk – fra den konserten, blant annet har det vel neppe vært levert hippere trommespill i noen idrettshall her til lands verken før eller seinere.

Før det omtalte møtet i Molde hadde Mouzon et tiår tidligere vært med å starte opp det legendariske bandet Weather Report med Wayne Shorter, Miroslav Vitous og Joe Zawinul. Etter et par år fortsatte Shorter og Zawinul med andre medsammensvorne mens Mouzon etterhvert etablerte sitt eget band med Vitous på både elektrisk og akustisk bass, Mahavishnu-tangentisten Stu Goldberg og den unge saksofonisten Bob Malach, som feilaktig både på den originale utgivelsen og på denne remastra utgava blir kalt Bob Malik:-)

I 1977 var de på turné i Europa og i forbindelse med turneen og den påfølgende skiveinnspillinga blei de forsterka med to av Europas ledende unge musikanter, den belgiske gitaristen Philip Catherine og den tyske tangentvirtuosen Joachim Kühn.

Plata blei spilt inn blant annet på Mouzon 29 års dag og her får vi også med oss bursdagssang til sjefen! Ellers er det låter av både Catherine, Kühn og Vitous, men i all hovedsak av Mouzon og hele veien får vi vite hva jazzrock var for noe på slutten av 70-tallet. Her møter vi et band i krysningspunktet mellom Weather Report, Return to Forever og Mahavishnu Orchestra og mellom rock og jazz generelt – her får vi oppleve både trøkket og lekenheten fra begge sjangre og vi får høre hvilke fantastiske instrumentalister alle var på den tida.

Skiva er remastra etter alle kunstens regler, men teknikerne har bestemt seg for at soundet skal låte mye som i 1977 – ikke bli «modernisert» til et 2017-lydbilde. En riktig avgjørelse spør du meg, men det gjør du vel ikke?

Og så er det Alphonse Mouzon (1948-2016) da – den raskeste mannen bak et trommesett noensinne kanskje. Tusenvis av trommeslagere har lært av han opp gjennom åra og grunnen til det hører vi tydelig her. Jovisst går det unna slik at man blir imponert, men det groover også noe vanvittig og Mouzon viser også ved flere anledninger at han er i stand til å ta´n helt ned – han er en spillende trommeslager når han vil det. Alphonse Mouzon var virkelig en av de store, både iført Adidas-dress i Molde sammen med maestro Arild Andersen og sammen med dette superbandet fra for 40 år siden.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Alphonse Mouzon

In Search of a Dream

MPS/Naxos Norge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg