Ungt og tøft fra øst

Kuba Więcek er et nytt navn for meg, men det tar kun kort tid å skjønne hvorfor den unge polakken blir sett på som et talent av de sjeldne.

Kuba Więcek Trio forteller oss at det skjer spennende saker i polsk jazz.

I Polen finnes det en rik og stolt jazzkultur. Krzysztof Komeda, Zbigniew Namyslowski, Michal Urbaniak og Tomasz Stanko er navn som helt siden 60-åra har etablert Polen helt i det øverste sjiktet når det gjelder moderne, utfordrende jazz. De seinere åra har det kommet nye generasjoner med blant andre pianisten Marcin Wasilewski, fiolinisten Adam Baldych og pianisten Leszek Mozdzer og samarbeidspartnerne til Gard Nilssen og Ole Morten Vågan i Obara International, altsaksofonisten Maciej Obara og pianisten Dominik Wania. Den 23 år unge alt- og sopransaksofonisten, komponisten og bandlederen Kuba Więcek representerer nok en ny generasjon og det gjør han på et fremragende vis.

«Another Raindrop» er Więceks debut-cd under eget navn. Etter studier både i hjemlandet, i New York og ikke minst i København, er han nå tilbake med Warszawa som base, men med utstrakt reisevirksomhet over store deler av kloden. Det er til å skjønne – Więcek har nemlig et potensial til å nå akkurat dit han vil, som Ole Gunnar Solskjær ville ha sagt det om de mest talentfulle spillerne sine.

Więcek har studert med storheter som Lee Konitz, Steve Lehman og David Binney og, sjøl om han mener han har henta inspirasjon fra stilskapere som John Coltrane, Charlie Parker, Brian Eno, Tom Waits, Flying Lotus og Kanye West, så er det lett å fatte at han har tatt med seg både dette og hint fra sine læremestre i New York.

Denne innspillinga er nummer 78 i rekka av «Polish jazz» der bare de mest talentfulle har sluppet gjennom nåløyet opp gjennom åra. Więcek har skapt et akkordløst melodisk, harmonisk og rytmisk landskap som er på svært god vei mot noe helt eget basert både på toneganger fra hans hjemland, fra amerikansk og europeisk jazz og fra folkemusikk – på «Dream About that Green Hill» «hører» jeg faktisk spor av norske folketoner også.

Więcek er allerede utstyrt med en høyst personlig og varm tone i horna sine og med seg har han to usedvanlige empatiske, dyktige og lyttende herrer i Michał Barański på bass og Łukasz Żyta på trommer – ytterlige to ekemspler på hvilken høy standard det er på polske jazzmusikanter.

Kuba Więcek er utvilsomt et sjeldent talent. Han er fortsatt på vei – noe annet skulle tatt seg ut, men han har altså kommet langt allerede.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Kuba Więcek Trio

Another Raindrop

Warner Music Poland/warnermusic.pl

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg