Å flenga ho let!

Trekkspillet har fått mye tyn opp gjennom åra fra jazzfolk. Sveitseren Hans Hassler er blant dem som kan gjøre noe med det.

Hans Hassler har noe helt eget å fare med.

Foto: Francesca Pfeffer

Mange har sikkert hørt definisjonen på en gentleman: en som kan spille trekkspill, men som ikke gjør det! Sjølsagt er det mye fleip i det utsagnet, men hos jazzfolket har det sittet langt inne å godta «flenga» som et fullverdig medlem av instrumentfamilien. De seinere åra har Stian Carstensen virkelig gjort noe med det her hjemme og nå er Daniela Reyes Holmsen på god vei som etterkommer.

Andre steder på kloden, og kanskje spesielt utenfor jazzmenigheta, har trekkspillet en helt annen status – heldigvis. I Mellom-Europa og Sør-Amerika har instrumentet nesten status som nasjonalinstrument i flere land og jeg tror neppe Hans Hassler (72) har fått mye pes i Sveits for sin omgang med trekkspillet. Det er da heller ingen grunn til.

Via det sveitsiske selskapet Intakt Records har jeg hatt gleden av å følge Hassler det seineste tiåret. Først gjennom soloinnspillinga «Sehr Schnee – Sehr Wald, sehr» i 2008 og deretter med «Hassler» i 2013 – ei kvartettskive med bassklarinett, klarinett og perkusjon. De som får en anelse om at dette låter sært har forsåvidt litt rett, men når Hassler nå nok en gang melder seg med et solo-visittkort, så bekrefter han uansett at han er en musikant med noe helt eget på agendaen.

Etter å ha lagt trekkspillet på hylla ei stund – piano og klarinett blei foretrukket – og dixieland- og folkemusikk stod på repertoaret, så «møtte» Hassler den danske trekkspillinnovatøren Mogens Ellegaard på begynnelsen av 80-tallet. Hassler skjønte da at instrumentet kunne brukes på en annen måte enn det han hadde trodd tidligere og fra da av har han aldri sett seg tilbake.

Her gir han oss en ny påminnelse om det og den knappe timen med de 15 Hassler-komposisjonene er ei spennende reise i et impro/samtidsmusikk-landskap de færreste har besøkt tidligere vil jeg tro. Det er djupt personlig, det er virtuost og det er utfordrende. Denne hilsenen fra Hans Hassler er også nok en påminnelse om at trekkspillet absolutt ikke fortjener noe mer tyn!

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Hans Hassler

Wie die Zeit Hinter Mir Her

Intakt Records/Naxos Norge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg