Urtopisk

Strengekunstneren Stein Urheim har gjennom flere skiver og samarbeid med Mari Kvien Brunvoll vist oss et unikt talent. Gjennom bestillingsverket «Utopian Tales» tar han nok et nytt megasteg.

Stein Urheim skuer både vidt og bredt.

Helt siden Stein Urheim (38) plate-debuterte med «Three Sets of Music» i 2009 og fikk Vossajazz-prisen året etter, har han fortalt alle med åpne ører og andre mottakelige sanser at han er en musikant med noe helt spesielt på hjertet. Han har jobba med Gabriel Fliflet og han har bidratt på The Last Hurrahs debut-skive. Thea Hjelmeland og Erlend Apneseth er andre originale musikanter fra Vestlandet bergenseren Urheim har jobba med, men aller mest har han fått fortalt oss hvem han er sammen med sin studiekamerat fra Grieg-akademiet, Mari Kvien Brunvoll. Tre skiver har de skapt som duo – den ene mer spennende og original enn den andre.

I fjor fikk Urheim i oppdrag å skrive et bestillingsverk til Vossajazz og det er i stor grad det vi får gleden av å hygge oss med her på «Utopian Tales». Utgangspunktene er definitivt derfra, men deler av materialet har Urheim bearbeida videre samt plussa på noen soloekskursjoner i tillegg.

Med sitt håndplukka kremlag, The Natural Cosmolodic Orchestra, med Mari Kvien Brunvoll på vokal, sampling og elektronikk, Per Jørgensen på trompet og vokal, Kjetil Møster på saksofon, bassklarinett og elektronikk, Kåre Opheim på trommer og perkusjon, Jørgen Træen på synth og effekter, Ole Morten Vågan på bass samt seg sjøl på gitarer, vokal, tamboura, tanbur, bass, sampling og elektronikk, så har Urheim skapt et musikk i et landskap han og de er helt aleine om.

Mikrotonalitet er en inspirasjonskilde for Urheim, men misforstå ikke: dette er ikke vanskelig tilgjengelig musikk, heller tvertimot. Her er det elementer fra americana spesielt gjennom Urheims tøffe slidegitar-spill, ambiente akustisk landskap blir vi også tatt med til og blues, funk og moderne jazz hører så avgjort med i gumboen også. Alt i alt noe helt eget med andre ord og du verden så vakkert, stemningsfullt og søkende det låter. Stein Urheim tar seg med «Utopian Tales» umiddelbart inn i tetsjiktet blant norske og europeiske musikanter som ønsker å skape noe unikt basert på inspirasjon fra en rekke kilder.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

The Natural Cosmolodic Orchestra.

Stein Urheim

Utopian Tales

HUBRO/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg