Fra ukjent hold

Den unike engelske bassisten Barry Guy har gjort sveitser av seg og her møter vi han sammen med to spennende nye landsmenn.

Lucas Niggli, Barry Guy og Jürg Wickihalder gjør ting på sitt vis.

Foto: Michelle Ettlin

Via det meget oppegående sveitsiske plateselskapet Intakt Records har jeg fått stifte bekjentskap med den 44 år gamle alt-, sopran- og tenorsaksofonisten Jürg Wickihalder ved to tidligere anledninger. Først var det i en kvartettsetting med to blås, bass og trommer og den andre i en duo med pianisten Chris Wiesendanger. Nå er det i nok en ny konstellasjon: med bassisten Barry Guy og trommeslageren Lucas Niggli.

Wickihalder, som har skrevet sju av de ni låtene, fortalte meg allerede ved de to første møtene at han er en saksofonist vel verdt å låne både ett og to ører til. Det er bortimot ti år siden de forrige møtene og her bekrefter han at han har fortsatt utviklinga fram mot noe svært særprega.

De som mener de kan finne spor etter salige Steve Lacy her, er absolutt inne på noe. Lacy bodde vel i deler av sitt liv i Sveits og det er fullt forståelig at unge musikanter henta mye fra den originale sopransaksofonisten. Likevel har Wickihalder tatt inspirasjonen med seg til sitt eget sted.

Sammen med Guy, som jeg knapt har hørt i en så tilnærma straight setting før, og Niggli, tar Wickihalder oss med på ei melodisk, men samtidig åpen og fri reise der alle tre får mer enn nok rom og plass til å vise hvem de er både individuelt og kollektivt. Her føres det samtaler på høyt nivå og det er lyttere av det langt framskredne slaget vi får hilse på. «Beyond» er tøff, annerledes og kompromissløs musikk skapt av tre musikanter vi altfor sjeldent får anledning til å høre her hjemme. Her er i alle fall en mulighet nysgjerrige sjeler bør benytte seg av.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Jürg Wickihalder – Barry Guy – Lucas Niggli

Beyond

Intakt Records/Naxos Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg