For en fest!

Cosmopolite feirer 25 års jubileum og Miloud Guiderk blir tildelt Kulturrådets Ærespris – bedre måte å feire det på enn med Arild Andersen Trio med Makoto Ozone som gjest er nesten ikke mulig å tenke seg.

Makoto Ozone, Tommy Smith, Arild Andersen og Paolo Vinaccia – pur magi.

Alle foto: Tore Sætre

Arild Andersen Trio, med sjefen på bass, skotske Tommy Smith på tenorsaksofon og den japanske fløyta shakuhachi og Paolo Vinaccia på trommer, har vært et av mine absolutte favorittband i en årrekke. Trioen har aldri slutta å utvikle seg – den har hele tida blitt tilført ny energi gjennom den helt spesielle kjemien som finnes mellom de tre.

Dessverre har Vinaccia vært gjennom en tøff sjukdomsperiode, noe som har ført til at han ikke har vært i stand til å spille med trioen på ei stund. Nå var han på plass igjen, med ny frisyre, ny livskraft og med musikalske bidrag bare han kan gi musikken, resten av bandet og oss. I løpet av en USA-turné i fjor møtte de den japanske mesterpianisten Makoto Ozone, som Smith kjente godt fra samarbeid med Gary Burton på 80-tallet, de spilte sammen én gang og «visste» med en gang at dette måtte gjentas.

Til tross for at Ozone denne måneden er Artist in Residence med ingen ringere enn New York Philharmonic, han er en like strålende klassisk pianist som jazzutøver, så hadde han lagt inn to fridager så han kunne komme til Oslo for å gjøre denne konserten. Jeg skjønner godt at han ville, jeg skjønner godt at alle ville – for et møte dette blei!

Med et repertoar bestående i stor grad av Andersen-komposjoner, men med enkelte låter av Smith – ikke minst hans nyskrevne «Paolo» – pluss Pat Methenys «This Belongs to You», som Andersen lærte av sjefen sjøl i Molde i sommer, og ei nydelig avslutning med Keith Jarretts «In Your Quiet Place», som Jon Christensen satt og nikka gjenkjennende til, blei dette en konsert for minnebøkene – ferdig snakka.

Klangmesteren og den teknisk briljante Ozone glei så elegant inn i denne etablerte trioen at man skulle tro de hadde spilt sammen i åresvis. Smith, som i mine ører er en av verdens mest uttrykksfulle saksofonister i dag, er utstyrt med en kraft i begge ender av skalaen som skjærer gjennom akkurat når det passer – hele tida. Arild Andersen er en av de mest livsbejaende musikantene jeg vet om – han utstråler at det å stå på scena sammen med noen av sine beste venner er noe av det flotteste han veit, om det er breibent i låter med full fyr eller nedpå i «Mira» der han benytter sin unike loopteknikk til fulle. Og så er det Paolo Vinaccia da! Etter en beintøff kamp mot kreften, fortalte han oss alle hvilken fighter han er – denne konserten måtte og ville han spille og du verden som gjorde det. For en gnist, for en lytter, for en musikalsk maler. Bedre medisin enn det han ga – og fikk – i løpet av disse to timene, er ikke mulig å få på blå resept – garantert.

Cosmopolite-sjefen Miloud Guiderk fikk sin velfortjente ærespris og han og vi fikk den beste presangen vi kunne tenke oss. En magisk opplevelse – intet mindre. Måtte mange andre få muligheten til å oppleve denne kvartetten en eller annen gang i framtida. Hører du Arild!!!!

Arild Andersen – Maestro.

Paolo Vinaccia og Tommy Smith – endelig sammen igjen.

Makoto Ozone – mesterpianisten.

Det er vi som skal takke.

Arild Andersen Trio med Makoto Ozone

Cosmopolite, Oslo, 15. november 2017

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg