Eksotisk og særegent

Den iranske musikeren Javid Afsari Rad har vært bosatt i Norge i en årrekke. Det skal vi være glade for – det har det nemlig kommet mye flott musikk ut av.

Javid Afsari Rad, nummer tre fra venstre, sammen med sitt unike ensemble.

Javid Afsari Rad (52) har vært en sentrale skikkelse i det spennende musikklandskapet som har vokst frem etter at vi har blitt rikere av tilflytting til Norge fra en rekke verdenshjørner. Rad, som har bodd i steinrøysa siden 1986, har vist seg frem i en rekke sammenhenger som blant annet Rumi Ensemble og ComboNations og her leder han for første gang i skivesammenheng et band under eget navn.

Siden hovedfokuset denne gangen er på instrumentalmusikk, og tekstene til den persiske poeten Rumi er fraværende, fant Rad det naturlig med et navnebytte, noe som virker helt på sin plass.

Denne gangen har nemlig Rad kombinert tradisjonell persisk musikk med inspirasjon fra India, fra Arabia og med barokkmusikk. Det har ført til en fusjon som låter annerledes, livgivende, spennende og interessant.

Musikken passer utmerket på det «åpne» selskapet til Jens Christian Bugge Wesseltoft og Rad, som spiller santur – et tradisjonelt strengeinstrument spilt med køller – og synger, har samla et ensemble bestående av glitrende musikanter som enten er født og oppvokst her eller som har kommet hit og berika oss: Harpreet Bansal og Minna Eline Fors på fiolin, Tove Margrethe Erikstad på cello, Bendik Foss på bratsj, Habib Meftah på perkusjon, Vida Afsari Rad på vokal og Reza Samani på tombak og daf.

«Lalehzar», som er navnet på det som var ei kjent kultur- og nattelivsgate i Teheran med teatre, kinoer, restauranter og barer fra 1930-tallet og fram til prestestyret overtok i 1979, har blitt en vakker, sterk, litt melankolsk og sjelden musikalsk hilsen til alle med åpne og mottakelige sanser.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Javid Afsari Rad Ensemble

Lalehzar

Jazzland Recordings/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg