Alene sammen

Den skotske fiolinisten Sarah-Jane Summers og den finske gitaristen Juhani Silvola er sammen på alle slags vis. Her har de derimot begått hver si soloskive – og vi skal være veldig glade for at de har valgt å slå seg ned i Norge.

Sarah-Jane Summers – stemningsfullt bilde – stemningsfull musikk.

Jeg har hatt gleden av å møte musikken til Summers og Silvola ved tidligere anledninger, men da har de vært sammen om å skape den. Nå er det altså det som mange ser på som den ultimate utfordringa som står for tur: solo.

Summers, med et langt framskredent teknisk repertoar å hente fra, har med sin tilnærmingsmåte som henter inspirasjon fra både folkemusikk, impro, jazz og sikkert en rekke andre kilder, kreert tolv melodier med røtter i tradisjonen som finnes i slektskapet mellom skotsk og norsk kultur og språk.

Summers forteller oss i coveret at titlene, med navn som «Tirl», «Aitran» og «Unbrak», har sterke forbindelseslinjer over Nordsjøen og med sin unike, melankolske, vakre, søkende, klagende og kompromissløse måte å tolke musikken på, tar hun oss med til steder ingen av oss har vært før.

Juhani Silvola med litt av sin gitarpark.

Juhani Silvola, med sine preparerte og ikke-preparerte akustiske gitarer, tar oss med på ei tilsvarende spennende og annerledes reise. Han har skrevet all musikken sjøl og han er minst like kompromissløs som sin bedre halvdel. De åtte låtene, der to av dem kalles «Meditation», er alle musikalske ekskursjoner som forteller oss om ei original og søkende sjel som både kan og vil åpne opp nye dører.

Musikken er melodisk, ofte repetitiv, suggererende og hele tida fascinerende. Silvola er i stand til å skape lyder, atmosfærer og personlighet i instrumentene og musikken som han er helt alene om. Om dette er folk, jazz, impro eller hva det enn måtte kalles, er jeg svært lite opptatt av.

Det er enkelt og greit flott musikk – det holder lenge det.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Sarah-Jane Summers

VIRR

Eighth Nerve Audio/Musikkoperatørene

Juhani Silvola

Imaginary Archives Vol. 1: Ritual Music From Nameless Civilisations

Eighth Nerve Audio/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg