Legenden Espen

Trommeslager, komponist, bandleder og hedersmann Espen Rud har vært med siden 60-tallet. Her forteller han oss at han er like bra, nysgjerrig og livsbejaende som noen gang.

Espen Rud gir seg ikke og takk for det.

Espen Rud fyller 70 rett over nyttår. Det er en alder da mange pleier mange å trappe ned, men heldigvis er det ikke noe som tyder på at Rud – intet mindre enn en bauta i norsk jazzliv – hører med i den gruppa. Det er det da heller absolutt ingen grunn til. Med sin fjerde utgivelse på Curling Legs siden 2011 bekrefter han med all ønskelig tydelighet, kreativitet og musikalitet at han har veldig mye å melde fortsatt.

Jeg er så heldig at jeg har fått være med gjennom store deler av Ruds karriere – helt siden den legendariske frijazzgruppa Svein Finnerud Trio, via samarbeid med Dexter Gordon og Karin Krog til å være en av Radka Toneffs betrodde våpendragere. I tillegg har Rud spilt hundrevis av skolekonserter og leda en rekke egne band.

I tillegg til å være en usedvanlig «melodisk» trommeslager, har Rud også vist oss gjennom ei lang og innholdsrik karriere at han er noe så sjeldent som en framifrå komponist med ei lyrisk og melodisk åre som det er lett å like – med en gang og hele tida.

«Carla. The Fish» er en videreføring av disse idealene og bortsett fra en herlig og original versjon av «Steinrøysa neri bakken», har Rud skrevet all musikken. Tittellåta henter så definitivt noe fra en annen melodiker av solid merke, Carla Bley, og resten av låtene og arrangementene til Rud holder også til i samme klasse.

I mine ører har Rud vært en slags Art Blakey her hjemme – han har henta inn en rekke strålende talenter til sine band og det fortsetter han med her også. Når bandet består av Frode Nymo på sopran- og altsaksofon, Hanna Paulsberg på tenorsaksofon, Jo Fougner Skaansar på bass, Erlend Slettevoll på piano, Rob Waring på vibrafon og Adrian Løseth Waade på fiolin – med Atle Nymo på bassklarinett på ett spor -, så snakker vi kremen innen moderne, ung norsk jazz og det betyr i samme åndedrag internasjonalt høyt nivå.

Noen av disse musikantene har spilt med Rud i en årrekke, mens Paulsberg og Løseth Waade – to megatalenter – er førstreis og med på å løfte «Carla. The Fish» til noe som er vakkert og minneverdig. Som Ruds karriere i et nøtteskall med andre ord.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Espen Rud

Carla. The Fish

Curling Legs/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg