Viktig beskjed

Fløytisten og bandlederen Nicole Mitchell har sammen med poeten Haki Madhubuti gitt oss en viktig – svært viktig – påminnelse mot slutten av det første Trump-året.

Nicole Mitchell og Haki Madhubuti har noe svært viktig på hjertet.

Sjelden har vel mitt lille PS på slutten av mine anmelder passa bedre enn ved denne anledninga. Den visjonære og originale fløytisten, komponisten og bandlederen Nicole Mitchell (50) har vært en sentral skikkelse, først i Chicago, og seinere nasjonalt og internasjonalt og med «Liberation Narratives» tar hun kanskje det viktigste steget i si karriere.

Noe av det første hun gjorde etter at hun kom til Chicago i 1990 var å oppsøke bokhandelen, og mye mer, til forfatteren Haki Madhubuti (75). Hun følte at hun hadde mye å hente fra Madhubuti og miljøet rundt han. Det endte med at hun jobba for han i en årrekke og nå er det på sett og vis klart for en slags pay back time.

Mitchell var artist in residence ved Logan Art Center på University of Chicago i 2016 og et av hennes prosjekt var å utvikle og fremføre «Liberation Narratives». I få ord var det å sette musikk til Haki Madhubutis lyrikk – lest av han sjøl.

Haki Madhubuti er et fullstendig nytt navn for meg, men det er lett å skjønne, etter å ha hørt hans lyrikk her, at han er i sentral stemme i det radikale, intellektuelle miljøet i Chicago og kanskje USA også.

Madhubuti er svart og stolt av det og det er også sentralt i lyrikken hans. Innspillinga er i stor grad gjort live høsten 2016 etter at Trump vant valget over there og med det som bakteppe er dette en sterk og svært viktig melding fra både Madhubuti og Mitchell. Han legger ikke et sekund skjul på hva og hvor hans afro-amerikanske søstre og brødre står i kampen som er tydeligere og viktigere enn noen gang.

Nicole Mitchell har skrevet musikk som kler lyrikken til Madhubuti perfekt. Den er vakker, melodisk, sterk og ofte svært bluesprega og sammen med sitt Black Earth Ensemble bestående av Jovia Armstrong på perkusjon, Renee Baker og Zara Zaharieva på fioliner, Harrison Bankhead på bass, Tomas Fujiwara på trommer, Tomeka Reid på cello, Ugochi på vokal og Pharez Whitted på trompet, pluss Mitchell på fløyte og Madhubuti godt miksa langt fremme i lydbildet slik at det er lett å få med alt han har å melde og det er ikke reint lite, blir «Liberation Narratives» en svært viktig påminnelse om ved hvilket veiskille vi og verden står akkurat nå.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Nicole Mitchell and Haki Madhubuti

Liberation Narratives

TWP/Black Earth Music/nicolemitchell.bandcamp.com

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg