En av de aller hippeste

Donald Fagen, den gjenlevende halvparten av Steely Dan, er så avgjort en av de mest særpregede musikantene som finnes i rock-, pop-, soul-, funk-, jazzland. Her får vi «alt» han har gjort på egen hånd pluss litt ekstra som aldri har vært ute før.

Donald Fagen i kjent positur med Steely Dan.

I løpet av januar runder Donald Fagen 70. Om det er grunnen til at han og plateselskapet hans ønsker å gi de mange hundretusener/millioner av fans kloden rundt en julepresang eller omvendt bursdagspresang vites ikke, men uansett er det bare å takke og bukke.

Fagen og hans sjelefrende i Steely Dan, Walter Becker, som gikk bort tidligere i år, hadde jo en fantastisk produksjon med sitt sjangersprengende og trendsettende band. Fansen venta ofte i åndeløs spenning på bandets neste skive – det tok alltid laaaaang tid. Bandet, som blei unnfanga i 1971, oppnådde en voldsom popularitet – til tross for at de tok seg lange pauser – og blei berømt for mange ting, men den sofistikerte sounden og de fantastiske melodiene var to av årsakene.

Mens bandet tok seg solide pauser, jobba både Becker og Fagen med egne prosjekter. For Fagens del førte det blant annet til fire soloskiver: «The Nightfly» fra 1982, «Kamakiriad» fra 1993, «Morph the Cat» (2006) og «Sunken Condons» – hans foreløpig siste fra 2012. I mine ører låter det nesten like hipt og flott som Steely Dans legendariske skiver og her får vi dem alle samla!

Ikke nok med det. Blodfansen har nok i stor grad de fire Fagen-utgivelsene fra før, men som en ekstra bonus i denne «kjipe juleutgivelsen» har selskapet og Fagen funnet frem til ti enten svært sjeldne eller tidligere uutgitte låter. Noe er demoer, noe er henta fra TV-produksjoner, ei låt fra en danseoppsetting, mens noe er filmmusikk – alt holder høy Fagen-standard. Ekstra morsomt for oss nordmenn er at «vår egen» Georg Wadenius – en av vår tids store gitarister innen de fleste moderne sjangre – spiller både på de originale utgivelsene og på et av de «hemmelige» spora.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Donald Fagen

Cheap Xmas: Donald Fagen Complete

Rhino/Warner Bros./Warner Music

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg