Noko for seg sjøl

Alle som har hatt gleden av å oppleve Erlend Apneseth Trio enten live eller på plate, vet at musikken som kommer ut derfra er noe for seg sjøl. Slik er det også med oppfølgeren til debuten «Det andre rommet» – «Åra».

Erlend Apneseth Trio midt i naturen de sikkert føler seg hjemme i.

Hardingfelespilleren Erlend Apneseth (27) fra Jølster i Sogn og Fjordane er utdanna ved Ole Bull-akademiet på Voss og er nå bosatt i Ål i Hallingdal. Det mer enn antyder et nært slektskap med noe som er rotekte norsk. Det fikk vi også et herlig bevis på gjennom trioens debut og med bestillingsverket til Førde-festivalen, «Nattsongar», som begge har kommet ut siden 2016.

Da «Det andre rommet» blei unnfanga var trioen ganske fersk og hadde lite live-erfaring å slå i bordet med. De usedvanlig søkende og improviserende musikantene Øyvind Hegg-Lunde på trommer og perkusjon og Stephan Meidell, her på akustisk barytongitar, live sampling og elektronikk – to utmerkede representanter for det oppegående Bergensmiljøet, var med første gangen og er fortsatt hjertelig tilstede. Nå har de mye mer ballast i ryggsekken, de har spilt mye live siden debuten og de har funnet fram til enda mer original og spennende musikk.

Med all erfaring og kunnskap om og kjennskap til hverandre, gikk de denne gangen til verket med en del skisser og melodisk materiale som de lekte seg med i dagene før opptak. De tok opp alle øvelsene og hørte gjennom alt for å sile ut det som fungerte og det som ikke funka.

Det har ført til knappe 40 minutter med 10 låter der impulser fra alt fra folkemusikk til samtidsmusikk, via impro og jazz har smelta sammen til noe helt eget. Hardingfela står hele tida sentralt og plutselig får vi også besøk av lyrikeren Erlend O. Nødtvedt som med sitt eget dikt «Lysne» tar det hele i ei ny retning på et spor.

Erlend Apneseth og hans trio var noe helt spesielt da de så dagens lys for et par år siden. De er fortsatt det og enda mer spennende og enda modnere nå.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Erlend Apneseth Trio

Åra

HUBRO/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg