Verdens beste sanger

De fleste av oss har vel sine favoritter og her finnes det sjølsagt ingen fasit. For meg befinner Ella Fitzgerald seg uansett helt der oppe.

Ella Fitzgerald på besøk i vår del av verden.

I fjor var det 100 år siden Ella Fitzgerald blei født. Det blei markert på mange måter gjennom 2017 og helt på slutten av året kom også denne fantastiske liveinnspillinga fra 1956, som har ligget godt gjemt i Verves arkiver i over 60 år, som ei herlig avslutning på jubileet. Den kom ikke min vei før over nyttår, men jeg kan love alle at bedre måte å feire Ellas 101-års jubileum finnes knapt.

Ella Fitzgerald (1917-96) hadde akkurat avslutta sin periode på Decca. Den varte fra 1935 og i 20 år. Da fant impresario, manager og plateselskapsdirektør Norman Granz, som også introduserer Ella her på klubben Zardi´s i Los Angeles, et smutthull i kontrakta hennes, fikk henne ut av Decca- og popgrepet de hadde festa på henne, oppretta et nytt selskap, Verve, og resten er som det sies historie.

Ella Fitzgerald ville jo synge jazz og gjennom hennes engasjement i konsertserien Jazz at the Philharmonic kloden rundt, med noen av de største instrumentalistene jazzen hadde frembrakt, viste så tydelig som vel tenkelig at der hadde hun noe å gjøre.

Etter at Verve blei hennes «hjem» og hennes legendariske Songbook-innspillinger blei sjøsatt, fikk Ellas karriere en ny boost som skulle vare livet ut. Mens hun holdt på med innspillingene av dette materialet, stakk hun altså rundt hjørnet ved enkelte anledninger både for å hygge seg sjøl og sitt stadig voksende publikum. Rundt hjørnet i dette tilfellet betydde klubben Zardi´s midt i LA og med sin trio bestående av pianisten Don Abney, bassisten Vernon Alley og trommeslageren Frankie Capp tar hun oss med på to sett 2. februar 1956.

Ella er i superform og strålende humør og flørter med publikum fra start til mål. Repertoaret, som består av 21 låter, har «alt» fra «Tenderly» via «How High the Moon» og «A-Tisket, A-Tasket» til «My Heart Belongs to Daddy». Her viser hun at hun fikser alle slags tempi like godt og husker hun ikke teksten, så lager hun en ny underveis slik bare hun kunne. Publikum kommer med ønsker hele veien og de får stort sett sine ønsker oppfylt også!

Den tekniske kvaliteten er framifrå når vi vet at opptaka er gjort for over 60 år siden. Ella scatter – hun var den aller beste til det også, hun synger, hun swinger, hun underholder – hun hadde enkelt og greit alt.

Ella Fitzgerald blei sjølsagt feira kraftig i fjor. For meg er hun en sanger, musikant og stilskaper som bør feires hvert eneste år.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Ella Fitzgerald

Ella at Zardi´s

Verve/Universal

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg