Vakre stemninger

Mens den stille, vakre snøen laver ned, strømmer like stille og like vakre stemninger ut av høytalerne fra Anders Rogg.

Anders Rogg sørger for flott start på dagen – eller slutt på den. Sikkert midt på dagen også.

Svært mange av oss forbinder Anders Rogg med Tramteateret – det vil si intelligent musikalsk humor med snert og ofte i et heftig tempo. Tramteateret er historie for lenge siden og Rogg tilegner denne plata til Arne Garvang, Billy Johansson og Anne Nyutstumo, tre av kollegene fra gruppa som nå har gått ut av tida.

«Nattasanger», og sikkert også «Lyden av lys» og «Videre» fra 2001 og 2005 som er de to første soloskivene til Rogg, viser oss ei helt annen side av pianisten og komponisten Rogg. Jeg har ikke hørt de to første vitnesbyrdene, men basert på «Nattasanger» så er Rogg en stemningsskaper av stort format. Han tar oss enkelt og greit med til steder det er godt å være.

Utgangsgpunktet for «Nattasanger» var å lage musikk til livets begynnelse, men etterhvert utvikla den seg til å bli musikk om begynnelsen i sin alminnelighet.

Musikken, som Rogg med tre unntak har skrevet, er spilt inn i løpet av et år fra desember 2015. Unntakene er folkemelodien «Sulla meg litt» der Birgitte Grimstad synger, den amerikanske tradlåta «Rock-a-bye Baby» der Thea Stabell synger og den armenske folkesangeren «Natta» der Trygve Seim spiller tenorsaksofon og Armen Stepanian trakterer duduk og der Rogg ikke spiller.

Bortsett fra på låta «Ro» der Carl Petter Opsahl spiller bassklarinett sammen med en vokalkvartett, så spiller Rogg på alle låtene i alt fra solotapning til diverse besetninger og på enten flygel, elpiano, klokkespill, trøorgel, synth, trekkspill, melodisk eller styggepiano!!!!!

Han har i tillegg til de nevnte med seg blant andre saksofonist Håkon Kornstad, fiolinist og bratsjist Frode Larsen og cellist Audun Sandvik og på mange forskjellige vis skaper Rogg & Co så vare og flotte stemninger som vi vel kan ønske oss.

Hvor i de ymse musikalske landskap finner vi Rogg og hans uttrykk? Nesten umulig å si med få ord. Han henter hemningsløst fra folkemusikk, religiøse folketoner, klassisk musikk, jazz og gudene vet hva og setter det sammen til et brygg som er både vakkert, ærlig, søkende, inderlig og givende. Natta kan komme nå og det er bare å glede seg til den.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Anders Rogg

Nattasanger

Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg