Ingen skuffelse!

Den tyske kvintetten Die Enttäuschung, som betyr skuffelse, leverer som ei kule nok enn gang.

Die Enttäuschung er befolka av noen av Tysklands aller mest fremtredende musikanter.

De som har hatt gleden av blant annet å følge bandet Monk´s Casino – som spiller alle komposisjonene til Thelonious Monk i løpet av én konsert – og Die Enttäuschung, som er befolka av mange av de samme musikantene, vet at det er kvalitet på gang når «ny» musikk kommer til overflata.

Herrene har helt siden begynnelsen av 90-tallet stått i spissen for moderne, akustisk og tildels eksperimentell jazz i Tysklands og kanskje Europas største kulturelle smeltedigel, Berlin.

Die Enttäuschung har jeg hatt gleden av å følge både live og gjennom to tidligere skiveutgivelser, «Die Enttäuschung» fra 2009 og «Vier Halbe» fra 2012, og da med den samme kvartettbesetninga. Nå er trompeter Axel Dörner, bassklarinett- og klarinettist Rudi Mahall og bassist Jan Roder fortsatt tilstede mens trommekrakken er overtatt av veteranen Michael Griener pluss at kvartetten har blitt utvida til kvintett med trombonisten Christof Thewes.

Det betyr at det låter annerledes av «Skuffelsen» enn tidligere. Frontrekka med tre stemmer er «fullere» enn med bare Dörner og Mahall og med Griener har de fått ny energi og nye ideer fra rytmeavdelinga.

Det som er «likt» fra tidligere møter er de sprudlende og originale låtene som alle bortsett fra Thewes har skrevet og de totalt originale soliststemmene som har vært med på å sette preg på moderne europeisk jazz i flere tiår nå.

Die Enttäuschung byr nok en gang på kompromissløs, tøff og sprudlende jazzmusikk som er fullstendig tidløs. Det holder lenge det.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Die Enttäuschung

Lavaman

Intakt Records/Naxos Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg