Tidløst og originalt

Pianisten Olga Konkova og gitaristen Jens Thoresen ga oss julesanger på sitt eget vis for vel et år siden. Nå tar de partnerskapet sitt videre til nye høyder.

Jens Thoresen og Olga Konkova har all mulig grunn til å smile.

Foto: Arne Glørstad

Russiske Olga Konkova har, etter at hun slo seg ned i Norge i 1994, i stadig større grad vist oss hvilken strålende og uttrykksfull pianist hun er. Det har hun gjort i alt fra solotapning til det store bandet Denada. Om det var i Denada hun traff på gitaristen Jens Thoresen vites ikke, men der utgjør de i alle fall en viktig del av kollektivet både ensemblemessig og solistisk.

De originale kammerversjonene av julesanger vi fikk servert på «December Songs» mer enn antyda at det lå veldig mye spennende på lur i dette samarbeidet. Her kommer det første, men forhåpentligvis ikke siste beviset på at det stemte.

Det de to har gjort her er å ta for seg ti kjente låter, eller rettere sagt ni fordi en kommer i to versjoner, og gjort dem fullstendig til sine egne. Robin og Kerns «In Love in Vain» har blitt til «Futile Sentiments», JJ Johnsons «Lament» heter her «Lamento», Miles Davis´»Blue in Green» har blitt værende akkurat det, Kenny Dorhams «Blue Bossa» har blitt til «Bossa Verde», «All the Things You Are» er døpt om til «The Things We Could Have Been», de to versjonene av Coltranes klassiker «Giant Steps» heter her «Minor Tweakz» og «Slow Walk», «Someday My Prince Will Come» har blitt til «One Day!», Jobims «The Girl from Ipanema» heter «Tristissimo» og George Harrisons «Here Comes the Sun» heter enkelt og greit «Sol».

Thoresen åpner ballet aleine med «Futile Sentiments» mens Konkova avslutter likedan med «Sol» – ellers er dette duoekskursjoner og samtaler av det aller mest smakfulle, lyttende og empatiske slaget. Dette er musikk skapt av musikanter med store talenter både når gjelder å behandle sine respektive instrumenter samt å få skapt noe meningsfullt og nytt ut av noe som allerede finnes – bedre musikalsk gjenbruk kan knapt tenkes.

«Old Songs» er altså del to av samarbeidet mellom Olga Konkova og Jens Thoresen. Det er altså plass til veldig mange fler i åra som kommer – det de bedriver er nemlig kammeraktig duojazz i verdensklasse.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Olga Konkova – Jens Thoresen

Old Songs

Losen Records/MusikkLosen

5 kommentarer

Siste innlegg