Unikt fra fotballøya

Dette er mitt første møte med noen av de mest spennende, unge musikantene fra øya der vest. Noe tyder på at jeg har gått glipp av mye interessant musikk på veien.

Alexander Hawkins, Elaine Mitchener, Neil Charles og Stephen Davis holder på med noe helt eget.

Jeg har altså verken hørt eller kjenner til noen av disse musikantene fra før. Hadde de kommet lenger unna fra, les New York, hadde både jeg og et større publikum garantert blitt eksponert for dem tidligere – slik er det bare, dessverre.

Etter å ha lest teksten i omslagsheftet, liner notes på ny norsk, forfatta av den meget anerkjente jazzskribenten Brian Morton, så skjønner jeg at Alexander Hawkins (36) allerede i lengre tid har vært ei viktig stemme i det moderne, engelske jazzlandskapet. Gjennom dette møtet med den kollektive kvartettens debutskive «UpRoot» er det mulig å begripe.

Hawkins har skrevet storparten av komposisjonene, men bidrag fra særegne stemmer som Jeanne Lee og Archie Shepp mer enn antyder hvor vi er på vei. Det de bringer til torgs er fri, åpen og søkende musikk, men likevel ofte med et melodisk fundament.

Hawkins er en retningsgivende pianist og Elaine Mitchener er en stemmekunstner som ofte med tekst, men også uten, henter fra et stort spenn av impulser – fra opera til friform. Mitchener er også en såkalt movement artist som driver med fysisk teater og performance kunst, sjøl om det ikke kommer fram via en cd, men det forteller en hel del om innfallsvinkelene hennes til det å være en kreativ kunstner. En slags engelsk variant og forlengelse av Lisa Dillan og Sidsel Endresen hvis man kan høre for seg det! Bassisten Neil Charles og trommeslageren og perkusjonisten Stephen Davis er så langt fra tradisjonelle kompmusikanter som man kan tenke seg; de er en organisk del av det hele.

Her snakker vi ikke tekster av A4-format akkurat; på Shepps «Blasé» resiterer Mitchener blant annet «you shot your sperm into me», og hele «UpRoot» er også et godt stykke utenfor allfarvei. Det er det som gjør dette møtet med Alexander Hawkins – Elaine Mitchener til en helt spesiell opplevelse.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Alexander Hawkins – Elaine Mitchener Quartet

UpRoot

Intakt Records/Naxos Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg