Slik er det ja!

Preservation Hall Jazz Band – hvis det er noe eller noen i jazzen med et historisk sus over seg så må det være dette bandet!

Preservation Hall Jazz Band er fortsatt i strålende slag etter å ha vært i aksjon i 55 år.

Jeg har aldri vært i New Orleans, men har skjønt av de som har akkurat det at et opphold der uten å ha besøkt det hellige jazzstedet Preservation Hall, er bortimot en unnlatelsessynd. Vår egen New Orleans-profet, på så mange vis, Carl Petter Opsahl, bodde der borte i vel ett år og forteller med ærefrykt i stemma om at han var på Preservation Hall flere ganger i uka.

Det er altså stedet der den tradisjonelle jazzen blir holdt i hevd. Nærmere røttene er det nesten umulig å komme. Siden 1963 har stadig nye generasjoner av New Orleans-musikanter bekledd rollene i det etterhvert legendariske bandet – et band tubaisten Allan Jaffe stifta.

I dag er det sønnen til Jaffe, bassisten, tubaisten og perkusjonisten Ben Jaffe, som er sjef for bandet – et band som nå består av sju medlemmer fra 20-30 åra til tenorsaksofonisten og klarinettisten Charlie Gabriel på 84.

Jaffe, Gabriel og trommeslageren og perkusjonisten Walter Harris, trombonisten Ronell Johnson, trompeterne Stephen Lands og Branden Lewis, tenorsaksofonisten og perkusjonisten Clint Maedgen og pianisten, elpianisten og organisten Kyle Roussel, forteller oss med all ønskelig tydelighet at de fortsatt tar det på fullt alvor å ta vare på New Orleans-tradisjonen som de seineste åra nye millioner kloden rundt har fått stifte bekjentskap med gjennom tv-serien «Treme».

Det betyr på ingen måte at de begrenser seg til å spille tradjazz som kun hører hjemme i 1920- eller 30-åra. Med «So it Is» forteller de oss at de vil formidle hele New Orleans-tradisjonen og her er de mer moderne og funky enn noen gang.

Soul, funk, second line, blues og andre herligheter er blanda sammen til en musikalsk New Orleans-gumbo som det groover noe infernalsk av og som det lukter svette av og som det er usedvanlig vanskelig å sitte stille til – som om det var noe mål i seg sjøl.

Preservation Hall Jazz Band forteller oss at de både er flinke til å ta vare på tradisjonen samtidig som de viderefører den. Det holder ei god stund det.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Preservation Hall Jazz Band

So it Is

Legacy/Sony Music

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg