Tidløst og grenseløst

Da den svenske trommeslageren Bengt Berger kom hjem etter en studietur til Ghana i 1977, visste han at impulsene derfra måtte inn i det musikalske uttrykket hans. Her får vi «Praise Drumming» på cd for første gang – 30 år etter at musikken så dagens lys.

En av de mange utgavene av Bitter Funeral Beer Band – her med solide indiske røtter.

Perkusjonisten og trommeslageren Bengt Berger (75) har vært en sentral skikkelse i svensk jazz helt siden 60-tallet. Helt fra starten har han vært opptatt av å bryte ned grenser ved hjelp av musikken og han har utallige reiser til spesielt Ghana og India bak seg.

I 1981 fikk Berger bra med internasjonal oppmerksomhet etter at «Bitter Funeral Beer», med Don Cherry i lagoppstillinga, blei gitt ut på ECM. Vest-afrikansk musikk var fundamentet for musikken, fusjonert med improvisasjon må vite.

Fem år seinere kom oppfølgeren «Praise Drumming», på vinyl sjølsagt, og det er et album det har vært svært vanskelig å få tak i de seineste tiåra. Derfor er det bortimot en begivenhet at musikken nå er å finne på cd – 30 år etterpå.

13-manns- og kvinners bandet til turen til Oslo og Rainbow Studio og, sjøl om Don Cherry ikke var med lenger, så hadde Berger nok en gang skapt et kollektiv med masse perkusjon i bånn og masse blåsere på topp som sørger for å gi liv til Bergers komposisjoner.

Vest-afrikansk musikk, med sine fascinerende rytmer og Bergers låter, er et heftig utgangspunkt for åtte ekskursjoner. Det er tøff, moderne, tidløs og grenseløs musikk som sikkert vil være like spennende å høre igjen om 30 år også. Bengt Berger har gjort og gjør en viktig jobb.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Bengt Berger & Bitter Funeral Beer Band

Praise Drumming

Dragon Records/Border Music Norway

2 kommentarer
  1. Tilbaketråkk: Caco2 experimental setups
  2. Tilbaketråkk: Nonclinical PK Screening

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg