Så blei det skapt magi!

Jens Christian Bugge Wesseltoft, Dan Berglund og Magnus Öström sammen på ei scene for andre gang – og hvilken scene! Vi snakker Klubben i Røverstaden – gamle Club 7. For en opplevelse det var!

I bevegelse – Jens Christian Bugge Wesseltoft, Dan Berglund og Magnus Öström. Trioen sin det!

Foto: Tor Hammerø

For mange av oss handler musikk i stor grad om minner og forventninger. Det å komme ned i den legendariske kjelleren i Munkedamsveien i Oslo, det vil si gamle Club7 og Sardines, er for de av oss som har levd ei stund nesten som å komme hjem. Her dukker det opp så mange minner om musikk og hendelser vi har opplevd – eller tror vi har opplevd – at det nesten blir overveldende.

Når så den første jazzkonserten i det nyrenoverte lokalet er med vår egen tangentmaestro og innovatør Jens Christian Bugge Wesseltoft – heretter Bugge for letthets skyld – og de svenske gigantene Dan Berglund på bass og Magnus Öström på trommer, som mange vil huske som svært viktige ingredienser i legendariske Esbjörn Svensson Trio, eller est, så var det ikke akkurat med små forventninger vi rusla ned the new famous steps.

Trappa er altså ny, men som Bugge sa så sitter musikken og minnene i veggene her sjøl etter 29 år med gjenmurte dører. Det var derfor ganske så sikkert med en stor grad av ærefrykt at spesielt Bugge, som hadde opplevd både Miles Davis, Pat Metheny og faren sin, gitaristen Erik Wesseltoft, spille der, gikk på scena – for første gang! Bugge fikk nemlig aldri anledning til å spille der sjøl før kroken blei satt på døra.

Etter en jobb på Nattjazz i Bergen i mai i fjor, som åpenbart ga mersmak, og et par dager med øvelser i Stockholm i forkant av Oslo-jobben, var det altså klart for 90 minutter med bare nytt originalmateriale som alle tre hadde bidratt til pluss en stor overraskelse!

Det er nesten uunngåelig at ikke tankene også gikk tilbake til est-trioen, men dette nye kollektivet lever fra første, eller skal vi si andre, dag av sitt helt eget liv. De melodiske og rytmiske idealene er det nok en del slektskap i, men musikken var så frisk, original og personlig som bare slike enorme musikalske personligheter som dette kan skape.

Det musikalske landskapet var så lekende, varmt og empatisk som det er mulig å ønske seg og samtidig var det også eksperimentelt og nyskapende fra tid til annen med tøff og annerledes bruk av elektronikk fra alle de involverte. Bugge er og blir en varm klangmester som utstråler sol i uttrykket sitt, Berglund, som vi også ofte møter sammen med Ane Brun, er en komplett bassist som spesielt med sitt buespill tilfører helheten noe helt unikt og Öström er en så melodisk og lyttende virtuos bak trommene at dette ender opp som en trio av svært sjeldent kaliber.

Og overraskelsen? Jeg så flere hakeslepp da Bugge begynte å antyde «´Long As You Know You´re Living Yours» fra den legendariske Belonging-skiva til Jarrett-Garbarek-Christensen-Danielsson. Og det var den som kom! Muligens spilt for første gang her til lands siden Belonging-bandet gjorde den. Ikke fordi ingen likte den, tvert i mot, men fordi neppe noen har tørt!

Denne nye supertrioen tørte heldigvis og knytta dermed bånda fra 1974, da låta og skiva, som blei unnfanga i Oslo, og frem til 2018 på et mesterlig og magisk vis. Det de skapte denne kvelden, i den ikoniske kjelleren var akkurat det: magisk.

PS 1: Til uka går de tre i studio i Sverige – det er bare å glede seg. Bugge mener nemlig de har mye mer inne!

PS2 Jeg er geriatrisk alibi og konsulent for bookinggruppa på Klubben og introduserte bandet. Så veit dere det!

Jens Christian Bugge Wesseltoft – Dan Berglund – Magnus Öström

Klubben i Røverstaden, Oslo – 26. januar 2018

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg