Flott farvel!

Da Roswell Rudd la ned trombonen for godt 21. desember i fjor, så var det slutt på en viktig del av jazzens trombonehistorie.

Roswell Rudd, nummer to fra høyre, sammen med Ken Filiano, Fay Victor og Lafayette Harris.

Roswell Rudd rakk usedvanlig mye i løpet av sine 82 år her på Tellus. Han starta som dixielandmusikant i college-åra, men i løpet av 60-tallet så oppdaga avantgardejazzen han og ikke minst vice versa. Raskt blei han oppdaga av likesinnede som Cecil Taylor, Archie Shepp, John Tchicai, Don Cherry og ikke minst Steve Lacy som Rudd samarbeida med i flere tiår. Carla Bley blei etterhvert også en nær musikalsk kjenning.

Rudd forsvant fra det store bildet i en del år, men på 2000-tallet og fram til sin bortgang var han så definitivt på plass igjen. I tillegg til å jobbe med flere amerikanske konstellasjoner, ofte uten trommeslager, så fant han også nye utfordringer med musikanter fra Mali og Benin i Afrika samt tradisjonsmusikanter fra Mongolia. For to år siden møtte vi Rudd også i en ganske så fri setting sammen med blant andre pianisten Jamie Saft.

Allsidighet og bortimot full oversikt over jazztradisjonen var en av Rudds store styrker og på det som skulle vise seg å bli hans siste innspilling, som kom ut bare et par måneder før han la ned hornet, så er det deler av jazzens standardrepertoar som står på programmet.

Det er lett å høre at Rudd stammer fra tradjazzen samtidig som han har hele historia med seg og med sin røffe og høyst personlige tone så skaper han noe helt eget med dette materialet også.

Her snakker vi blant anna om Strayhorn/Ellingtons «Something to Live For», Mingus-klassikeren «Goodbye Pork Pie Hat», «House of the Rising Sun» og kanskje en av Rudds største favoritter Thelonious Monks «Pannonica» og sammen med et band bestående av bassisten Ken Filiano, pianisten Lafayette Harris og den fine vokalisten Fay Victor, med ett klart slektskap til Betty Carter, skaper Rudd et et spennende univers av dette stoffet også.

Roswell Rudd etterlater seg ei betydelig arv og bedre måte å takke av på er vanskelig å tenke seg.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Roswell Rudd – Fay Victor – Lafayette Harris – Ken Filiano

Embrace

RareNoise Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg