Amerika – det forjettede land?

Visekvartetten Stampestuen tar oss med til Amerika som jo var det forjettede land for veldig mange. Er det fortsatt det?

Stampestuen om den gang Amerika var det forjettede land for veldig mange.

Mellom 1825 og 1930 utvandra godt over 700.000 nordmenn til USA. Mange av dem har satt evige spor etter seg og noen kom tilbake til Norge med halen mellom beina. Heldigvis tar noen vare på denne viktige delen av vår historie for oss. Edvard Hoem har skrevet noen herlige bøker om denne epoka og her tar Stampestuen seg av historia på et flott musikalsk vis.

Stampestuen, det vil si Jon Hjellum Brodal på fele, hardingfele og vokal, Annar Nohre By på gitar og vokal, Anders Lillebo på trøorgel, trekkspill, piano, fløyte, gitar, dulcimer og vokal og Beate Børli Løkken på vokal, psalmodikon (???), piano og autoharpe, har som man kan ane fra instrumenteringa, et helt eget sound og et helt eget uttrykk.

De fire, med bakgrunn fra både jazz og folkemusikk, skjønte raskt at de hadde noe spesielt å melde sammen og at de ville utforske hvor de kunne gå videre.

Med sitt debutalbum har de tatt for seg tekster og musikk som våre forfedre, enten på vei over til Junaiten eller på plass over there eller på vei hjem igjen, har etterlatt seg. Brev og tekster har blitt samla av mange opp gjennom åra, blant andre Alf Prøysen, og her har Stampestuen på sitt unike vis henta det fram igjen og gir historia nytt liv.

Det er vakkert, sterkt og inderlig og historiene som blir fortalt forteller oss mye om hvor vi kommer fra og hvorfor så mange av våre forfedre tok det store valget og utvandra.

Jovisst begynner det å bli ei stund siden dette skjedde, men det er fortsatt en viktig del av hvem vi er som folk og samtidig kan vi lettere skjønne de som søker nye muligheter den dag i dag – og som Amerika, av alle, vil bygge en mur som vil nekte dem muligheten. En mulighet som forfedrene til de eventuelle murbyggerene fikk. Det er ingen god tanke for å si det mildt.

PS 1 De ekstra tålmodige bør vente ei stund etter at spor 10 er over – da kommer det nemlig en overraskelse.

PS 2 Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Stampestuen
Brev fra Amerika
TerjeB Production /terjeb.no
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg