Året rundt-musikk

Den strålende danske saksofonisten, komponisten og arrangøren Claus Waidtløw har laga storbandmusikk av ypperste merke – på et vis i Vivaldis fotspor.

Claus Waidtløw har hele pakka på plass.

Danmark har en sterk storbandtradisjon med Danish Radio Big Band som spydspissen. Det har sjølsagt ført til stor inspirasjon for mange andre miljø og band også og i løpet av de godt og vel 40 seineste åra har Aarhus Jazz Orchestra vokst seg til et band av meget høy internasjonal standard.

Tenorsaksofonist Claus Waidtløw (54), som sjøl var en del av Aarhus Jazz Orchestra i en årrekke, blei kåra til årets jazzkomponist i 2016 under Danish Music Award – danskenes svar på Grammy. Det sier det meste om på hvilket nivå komponist Waidtløw befinner seg og når han nå altså har tatt på seg den ambisiøse oppgava å beskrive de fire årtidene, så bekrefter han akkurat det: han er en storbandkomponist og arrangør av ypperste klasse.

Vivaldi skrev fire solofiolinkonserter – en for hver årstid – mens Waidtløw har skrevet fire satser for fire forskjellige solister – en av dem er han sjøl. Sammenlikninga med Vivaldi skal ikke dras for langt – Waidtløw har komponert et strålende jazzverk på helt egne premisser og så vidt jeg vet har det aldri skjedd for storband tidligere at de fire årstidene har blitt “hylla” på et slikt vis.

Storbandet er som sagt av det ypperlige slaget og når det i tillegg har blitt forsterka med bassisten Daniel Franck, som vi kjenner godt her hjemme gjennom samarbeidet med Petter Wettre, og den glitrende spanske trommeslageren Jorge Rossy, med fartstid både fra Joshua Redman, Lee Konitz, Chick Corea og ikke minst Brad Mehldau, så har dette blitt en voldsom manifestasjon av både AaJOs og Claus Waidtløws enorme kvaliteter.

“The Seasons” er et storbandverk som har alt i seg til å leve i mange år. Både Aarhus Jazz Orchestra, Claus Waidtløw og “The Seasons” skal være hjertelig velkommen nordover så snart danskebåten får lov å sette seg i bevegelse igjen. I mellomtida er det fullt mulig å hygge seg med den flotte vinylen – året gjennom.

Claus Waidtløw
The Seasons
Jaeger Community Music/jaegercommunity.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg