Beintøffe saker

Kvartetten Cortex har i en årrekke vært et av mine norske – og vel så det – favorittband. Her får vi møte dem i originalutgava for siste gang.

Cortex i originalutgave.

Cortex så dagens lys i 2007 og har helt fra starten bestått av Kristoffer Berre Alberts på saksofon, Ola Høyer på bass, Thomas Johansson på trompet og Gard Nilssen på trommer. Johansson har vært den sentrale komponisten hele tida og i løpet av fem album og over 200 konserter over store deler av kloden, har de markert seg som et melodisk, men samtidig særdeles frihetssøkende kollektiv.

“Legal Tender” markerer et viktig tidsskille i bandets historie. Det er nemlig siste gang Gard Nilssen blir å høre i gruppa. Farvelet skjer uten dramatikk – de fire er fortsatt gode venner, men småbarnsfar Nilssen fant ut at han hadde for mange baller i lufta eller for mange band han var involvert i og måtte derfor ta et tungt valg. Nå er han erstatta av Dag Erik Knedal Andersen – nok en særdeles spennende trommeslager og med Paal Nilssen-Loves farvel med Atomic friskt i minne, der han blei erstatta av Hans Hulbækmo på framifrå vis, så er det både å håpe og tro at dette trommebyttet også vil føre gode ting med seg.

Bedre farvel med Nilssen enn “Legal Tender” er vanskelig å tenke seg. Med fundament i Johanssons låter bygger de fire videre på det de har skapt siden starten for 13 år siden. Det betyr ekspressiv, kompromissløs musikk i skjæringspunkt mellom det melodiøse og det åpne og frie.

Solistisk er det skyhøyt nivå jevn baut, men likevel er det interaksjonen og lyttinga mellom de fire jeg setter aller høyest. Heftig! Cortex i originalutgave går over i historia som den beste utgava av seg sjøl. Jeg gleder meg allerede til fortsettelsen.

PS Måtte noen gi Trump et enda mindre skrivebord og få han ut av Det hvite hus så fort som overhodet mulig.

Cortex
Legal Tender
Clean Feed Records/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg