Den herlige andrerunden

I skøyteverdenen pleier som oftest andrerunden å gå relativt greit. Det gjorde det så avgjort på dag to av ECM-markeringa på Victoria også med Tord Gustavsen og Marcin Wasilewski i spissen for hver sin trio.

Mer inderlig pianospill enn det Tord Gustavsen serverer er det vanskelig å ønske seg. Foto: Francesco B. Saggio

Tord Gustavsen har gitt ut åtte plater på ECM. Det har skjedd i ymse konstellasjoner, men som oftest på trio. Det var i triouniverset vi møtte han også denne gangen, men langt i fra det tradisjonelle. Sammen med den afghansk/tyske vokalisten Simin Tander og en av Jessheims desidert beste trommeslagere, Jarle Vespestad, tok Gustavsen oss med på ei reise de færreste av oss hadde vært med på tidligere.

Simin Tander – ei flott og totalt unik stemme. Foto: Francesco B. Saggio

Med en melodiskatt i stor grad henta fra den norske salmeboka eller originalmateriale skrevet av Gustavsen, fikk vi versjoner så vakre og så inderlige som vel tenkelige. Veldig mye av materialet er veldig nedpå, men det er også mye temperament og dynamikk i tolkningene til trioen. Tander synger i stor grad på sitt opprinnelige morsmål pashto, men også på engelsk og sjøl om de fleste av oss har problemer med å forstå ordene, så er budskapet likevel tydelig og åpenbart. For ei stemme og for et uttrykk.

Gustavsen går ikke mange meter uten Jarle Vespestad. Det er det mulig å forstå. Foto: Francesco B. Saggio

Samarbeidet mellom Gustavsen og Vespestad går tilbake til bortimot jernalderen. Jeg tror ikke Gustavsen går ut for å kjøpe brød en gang uten at Vespestad er med. Så er da forståelsen og empatien mellom de to på et plan som ikke kan læres noe sted.

Tord Gustavsen Trio – vakkert og originalt. Foto: Tor Hammerø

Til slutt sang Tander om å lukke både øyne og ører. Det håper jeg ingen tok til etterretning denne kvelden. Da gikk de i tilfelle glipp av påfyll så vakkert og inderlig som vel tenkelig.

Marcin Wasilewski – en pianist i ypperste verdensklasse. Foto: Francesco B. Saggio.

Andre del av runde to i ECM-feiringa var via polske Marcin Wasilewski Trio. ECMs ideolog Manfred Eicher har vist en forkjærlighet for både norske og polske musikere og hvorfor er ikke vanskelig å skjønne.

Wasilewski er intet mindre enn en pianist i verdensklasse med sin fantastiske teknikk, sitt temperament, sin allsidighet og sitt høyst personlige uttrykk. Det er ingen tvil om at det er han som er sjefen i trioen som også består av Slawomir Kurkiewicz på bass og Michal Miskiewicz på trommer.

Dette er en trio som har eksistert i mange år og du verden som det høres. Likevel er det slik, i motsetning til for eksempel Bobo Stenson Trio som vi møtte dagen før, at her er det Wasilewski som er «stjerna».

Med et sett bestående av mange originallåter pluss Jan Garbareks «White Cloud» – en solid norsk-polsk kobling der altså, Carla Bleys «Vashkar» og med Marvin Gayes «What´s Going On» (!!!) som ekstranummer, så bekrefta Marcin Wasilewski sitt enorme mesterskap.

Og nå står Mette Henriette og Carla Bley for tur i kveld. Et hardt liv gitt!

Marcin Wasilewski Trio – et flott Band med stor B. Foto: Tor Hammerø
2 kommentarer

Siste innlegg