Den høyst spesielle stemma

Helt siden den svenske pianisten Johan Lindvall la ned sin første akkord her til lands for mange år siden, så har det vært åpenbart at han har vært i besittelse av ei høyst spesiell stemme. Det er han definitivt fortsatt.

Johan Lindvall sammen med sin versjon av Trondheim Jazz Orchestra.

Pianisten, komponisten og bandlederen Johan Lindvall (31) hadde ikke runda 20 en gang da han tok den viktige avgjørelsen om å flytte til Norge for studier og forhåpentligvis fremtidig samarbeide med norske musikere. Det skulle vise seg å være et lykkelig valg for både Lindvall og alle oss musikkelskere på denne sida av Kjølen.

I løpet tida Lindvall har vært her hos oss, så har vi hatt gleden av å møte han i en rekke konstellasjoner – i alt fra solo til Trondheim Jazz Orchestra. Uansett hvor stoppestedet har vært så har det kommet stadig nye bekreftelser på hvilken unik stemme Lindvall er og har.

I fjor sommer kom høyst sannsynlig høydepunktet i Lindvalls karriere så langt. I 2019 blei han utnevnt til Moldejazz sin høythengende JazZtipendiat noe som betyr at han med solid økonomisk støtte i ryggen fikk anledning til å sette sammen sin versjon av Trondheim Jazz Orchestra, skrive musikk for orkesteret og få det fremført på Moldejazz.

Det skjedde i fjor sommer og i oktober i fjor blei verket spilt inn i studioversjon. De to vokalistene og elektronikerne Ina Sagstuen og Natali Abrahamsen Garner, fiolinisten Eira Bjørnstad Foss og cellisten Marianne Baudouin Lie, klarinettisten Klaus Ellerhusen Holm og altsaksofonisten Mette Rasmussen, gitaristene Christian Skår Winther og Lars Ove Fossheim, perkusjonisten Matilda Rolfsson og trommeslageren, vibrafonisten og elektronikeren Kyrre Laastad samt Lindavll sjøl på piano og synth, tar oss med på en høyst egenarta utflukt som låter totalt annerledes enn alt annet som har kommet ut av disse ztipendiatene.

Lindvall er en visjonær, han er en melodiker, han er en maksimalistisk minimalist, har en søker og han er åpenbart totalt kompromissløs. Alt dette har det kommet usedvanlig spennende og inspirerende musikk ut av – dette er så avgjort Johan Lindvallsk musikk.

Johan Lindvall omringa av Andreas Skår Winther og Adrian Myhr.

Mer eller mindre samtidig med Moldejazz-verket, så dukker det også et nytt visittkort med trioen til Lindvall. Det betyr Adrian Myhr på bass og Andreas Skår Winther på trommer – de samme herrene som var med da trioen debuterte med “No City, No Tree, No Lake” i 2019.

Det mer enn antyder at det er en liten kohort som har vokst sammen over tid og som har tatt nye musikalske steg – sammen. Sjøl om det låter ganske så annerledes enn trioen til Bill Evans, så er deler av filosofien den samme: her spiller de tre musikerne like viktige roller.

Sjøl om Lindvall har skrevet all musikken, bortsett fra ei låt, så får alle satt sine umiskjennelige bumerker på tolkningene av disse nedpå, fabulerende, vakre og melodiske utgangspunktene. De ti første låtene er studioinnspillinger – avslutningssporet er live fra Glenn Miller Café i Stockholm.

I to helt forskjellige utgaver viser Johan Lindvall oss nok en gang hvilken særegen, søkende og finnende musikant han er. Så flott at han valgte å komme hit til oss.

Trondheim Jazz Orchestra & Johan Lindvall
«Om du reiser mycket»
MNJ Records/MusikkLosen
Johan Lindvall Trio
«This Is Not About You»
Jazzland Recordings/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg