Den nye sjefen

For alle som er opptatt og fascinert av groovy orgeljazz, er det vel liten tvil om at Joey DeFrancesco er den nye sjefen. Her kommer det nok et bevis – i stjerneselskap.

Det er på alle måter tyngde bak det Joey DeFrancesco har å melde.

Joey DeFrancesco (48) var langt i fra i stand til å prate reint da han satt bak orgelkrakken på jazzklubb for første gang. «Papa» John DeFrancesco, også han en utmerka organist, hadde oppdratt sønnen i orglejazztradsisjonen fra før han kunne snakke i det hele tatt og som 11-åring spilte han duett med ikonet Jimmy Smith.

Før han var ute av tenåra var supertalentet plukka opp av både Miles Davis og plateselskapet Columbia Records. Det var ikke en dagligdags foreteelse for å si det mildt. Siden har han overtatt orgeltrona etter salige Jimmy Smith med god margin og uansett hvilken setting han dukker opp i, så viser han hvilken enorm musikant han er – bokstavelig talt – og ikke bare på orgel.

Her møter vi han igjen med eget materiale – med ett unntak. Det er den legendariske låta «The Master Has a Master Plan» både av og med sjølvaste Pharoah Sanders (78) på både tenorsaksofon og vokal. Han er gjest på et par andre låter også og sjøl om han kanskje har sett sine beste dager, så er det både flott og sterkt å møte ikonet igjen.

Ellers har DeFrancesco, som også spiller flere tangentinstrumenter og trompet, med seg sin utmerkede faste multisaksofonist og bassist (!) Troy Roberts, perkusjonisten Sammy Figueroa og ikke minst en av jazzens nålevende storheter på trommer, Billy Hart.

Repertoaret er av den hardtswingende og melodiske sorten med solide røtter i 60-tallets groovy souljazz som Jimmy Smith & Co etablerte og som DeFrancesco har videreført på sitt personlige vis. Det er ingenting banebrytende i det vi blir servert her, men så trengs det da heller ikke. God, tøff, groovy og tidløs jazzmusikk dandert av strålende musikanter holder lenge det.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Joey DeFrancesco
In the Key of the Universe
Mack Avenue Records/MusikkLosen

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg