Den smarte terroristen

Tom Egeland er så avgjort en av våre aller beste kriminalforfattere. Nå har han latt sin største helt, Bjørn Beltø, hvile, men det er absolutt ingen grunn til å fortvile av den grunn. TV-personligheten Kristin Bye er nemlig tilbake.

Tom Egeland bekrefter nok en gang sine strålende kvaliteter.

Med «Falken» har Tom Egeland lagt historia så nær oss, i alle fall for min del, som vel tenkelig. Dramaet utspiller seg nemlig når 19-trikken blir kapra i Oslo sentrum klokka 16.05 en mandags ettermiddag. I løpet av de påfølgende knappe fire timene blir vi tatt med på ei reise som er både spennende som thriller og som samtidig utspiller seg med et bakteppe som er dels realistisk og dels skremmende.

Med sin elegante penn og sin enorme research – begge deler  har vi blitt vant til å forvente – tar Egeland tak i oss fra første side og slipper oss ikke før dramaet er over. Nok en gang unngår Egeland de blodige, grusomme og ofte unødvendige drapshandlingene – det som skjer i og rundt trikken er det bokstavelig talt mer enn nok temperatur i uansett.

Egeland benytter seg av sin lange erfaring som journalist og vaktsjef og spesielt tv-mediets måte å dekke en slik hendelse på, spiller ei sentral rolle. Der han i Beltø-universet skuer tilbake noen tusen år for å etablere bakteppet, er det denne gangen mye nærmere oss i tid – så nært at mange av oss husker grusomhetene veldig godt. Og, som Egeland slår fast, så vil nok enkelte aldri bli ferdig med det heller.

»Falken» utvikler seg minutt for minutt der kaprere, gisler, politikere og politi spiller sentrale roller. Egeland benytter seg av en summarisk måte å bringe historia videre på og det fører til at vi får en slags tv-seer følelse underveis – en type breaking news som blant andre CNN og TV 2 Nyhetskanalen har stått langt fremme i køa for å utvikle. Den verdenen kjenner Tom Egeland svært godt og det skinner også tydelig gjennom.

Som alltid makter Tom Egeland å skape stor og elegant spenning i sine romaner. Han gjør det igjen med et realistisk og skremmende bakteppe og vi skjønner raskt at det ikke er impulsive amatører vi har med å gjøre – vi snakker om proffer. Her jeg bor på Nordstrand kan jeg både høre smellene og kjenne røyklukta fra «Falken» – nok en stor Tom Egeland-roman.

PS Jeg har vært kollega med Tom Egeland i TV 2 i en årrekke og vi møtes fortsatt fra tid til annen på Matkroken.

Tom Egeland
Falken
Capitana Forlag

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg