Det stemmes!

Kollektivet Trondheim Voices er virkelig noe helt unikt. Her får vi to ferske prov på at det er tilfelle – uansett hvilken måleenhet som blir benytta.

Trondheim Voices er noe av det mest fascinerende og innovative som finnes av vokalensembler.

De som har hatt gleden av å oppleve Trondheim Voices enten live eller på plate, vet at vi har med noe som nærmest er som en egen sjanger å gjøre. De har gjennom hele sin historie, som starta for 20 år siden, hatt det med å bryte grenser og dermed utfordre både seg sjøl og oss. Og la det være klokkeklart: det har de åpenbart klare intensjoner om å fortsette med og her står altså bevisene i kø.

Med bare noen ukers mellomrom like før jul ga de oss disse to utgivelsene. De passa sikkert godt som julepresanger, men de egner seg også utmerket når som helst ellers på året også og i uendelig mange år fremover.

“Folklore” er i utgangspunktet et bestillingsverk som lydmaestroene Helge Sten og Ståle Storløkken har skrevet for Trondheim Voices. De to sjangerutslettende lydmagikerne har skrevet musikken hver for seg og cirka halvparten hver.

Stemmene blir brukt som et monumentalt mikrotonalt instrument der ord blir erstatta av toner. Som ellers i sitt virke så veit Sten og Storløkken eksakt hvordan de skal benytte “sitt instrument”. Her er det henta inspirasjon fra hele spekteret som begynner med middelaldermusikk, via eldgamle rituelle uttrykk til folklore. De to Supersilent-gutta benytter også elektronikk på en ytterst smakfull måte ved noen få anledninger, men instrumentet er så avgjort Trondheim Voices under ledelse av Sissel Vera Pettersen. Hvor det skrevne slutter og hvor improvisasjonen starter er ofte vanskelig å vite – viktig er det heller ikke. Det fascinerende er at dette er totalt unikt – nyskapende vokalmusikk i verdensklasse.

Alle har ei historie å fortelle, alle har ei stemme. Det er nok en viktig del av utgangspunktet for samarbeidet mellom TV og nok en visjonær, Maja S. K. Ratkje. Etter individuelle samtaler mellom Ratkje og Mia Marlen Berg, Siri Gjære, Kari Eskild Havenstrøm, Anita Kaasbøll, Ingrid Lode, Sissel Vera Pettersen, Heidi Skjerve, Torun Sævik og Tone Åse – de ni stemmene i dette fantastiske kollektivet, har Ratkje brukt sitater, som blir lest, fra alle og skrevet musikken til og rundt. Vi får også flotte versjoner av Mike Oldfields klassiker “Moonlight Shadow”, Mia Marlen Bergs nydelige “Searching” samt “Bruremarsj fra Gudbrandsdalen” – fordi de passer perfekt inn i totalen.

Dette er nok en gang en helt unik måte å skape musikk på og vi får også to versjoner av den – både på engelsk og norsk.

Hva er stemma, hvordan kan den brukes og hva uttrykker den? Disse og sikkert mange andre spørsmål blir både stilt og sikkert “besvart”. Helge Sten, Ståle Storløkken og Maja S. K. Ratkje har hjulpet Trondheim Voices til å flytte våre oppfatninger om og rundt stemma til nye steder.

Trondheim Voices
Folklore
Hubro/Musikkoperatørene

 

Trondheim Voices
Echo Chamber 3.0 – Ekkokammer 3.0
MNJ Records/MusikkLosen
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg