Det stemmes

Oslo 14 Vocal Ensemble er et vokalkollektiv helt for seg sjøl. Nå har de lagt ut på runde nummer to og det er fortsatt like spennende å følge dem.

Oslo 14 er ikke et kor, de er noe for seg sjøl.

Oslo 14 Vocal Ensemble, som består av en pool av improviserende sangere på rundt 25 personer, blei dratt i gang av Elin Rosseland i 2014. To år seinere kom platedebuten under navnet Oslo 14 Vokalensemble: «Improvisasjon – Komposisjon».

Om anglifiseringa av både bandnavnet og tittelen på oppfølgeren tyder på at de nå vil nå lenger og breiere, vet jeg ikke. Det jeg uansett kan slå fast er at ambisjonsnivået ikke er senka en centimeter etter at Andreas Backer tok over som kunstnerisk leder i 2017. Her kommer beviset på det.

Som på kollektivets første plate, så er materialet ei herlig blanding av fritt improviserte utflukter og komponert stoff. Denne gangen er det Backer og Guro S. Moe som står for det skrevne stoffet og nok en gang er det en sann og utfordrende fornøyelse å bli med på utflukten.

Ideen bak Oslo 14 har, hvis jeg har skjønt det rett, hele tida vært å «utforske» hva stemma, aleine og sammen med andre stemmer, kan skape av kjent og ukjent karakter. Det betyr at Oslo 14 framstår som noen helt eget og dermed unikt i sin tilnærmingsmåte – derfor er det også så spennende å følge dem uansett om det er planlagt eller fritt unnfanga musikk.

Her bys det på stadig nye stemninger, varianter av stemmebruk og overraskelser – muligens både for oss på mottakersida og kanskje for de i kollektivet sjøl også – og Oslo 14 Vocal Ensemble bekrefter med runde to at de ikke har tenkt å kompromisse et eneste gram. Herlig!

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Oslo 14 Vocal Ensemble
Improvisation – Composition II
Losen Records/MusikkLosen
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg