Du verden!

Munnspilleren, komponisten og bandlederen Sondre Ferstad fra Skodje på Sunnmøre platedebuterer med et stykke musikk som har veldig mye ved seg.

Både musikken og bandet til Sondre Ferstad har noe unikt ved seg.

Munnspilltradisjonen, bortsett fra i bluessammenheng, tar kort tid å komme seg gjennom. Ute i den store verden var jo belgiske Toots Thielemans den store gjennom mange tår. Her hjemme er det Sigmund Groven som nesten egenhendig har løfta fram instrumentet, men langt bortenfor jazzens grenseland som oftest.

Nå har det altså dukka opp ei helt ny stemme: 28 år unge Sondre Ferstad. Jeg hadde gleden av å høre han under Jazzfest i Trondheim for kort tid siden sammen med sitt unike band og med musikken vi får høre på «Minimal» vil jeg tro.Det var mitt første møte med Ferstad og ryktene som hadde løpt foran han skulle vise seg å stemme. Sondre Ferstad er et talent av de helt sjeldne.

Ferstad har gjort seg ferdig med jazzlinja i Trondheim og han har brukt tida der svært godt. Som instrumentalist likner han verken på Thielemans eller Groven – han likner kun på seg sjøl.

Han har skrevet musikk her for en strykekvartett bestående av Oliver Leonhard Bailey Dyb og Stefan Penjin på fiolin, Björn Guo på bratsj og Astri Hoffmann-Tollaas på cello og en jazztrio med Vegard Lien Bjerkan på piano, Morten Berger Stai på bass og Wilhelm Westerman på trommer. Har jeg skjønt det riktig kommer alle sammen fra det usedvanlige miljøet i Trondheim.

Uansett hvilken sjangermessig bakgrunn de sju, pluss Ferstad, kommer fra, så stortrives de åpenbart i Ferstads univers. Det hevdes at sjefen er influert av både kirkas koraltradisjon og moderne norsk jazz. Jeg finner andre impulser her også, blant annet folkemusikk. Det skal ikke mye fantasi til for å skjønne at Ferstad har skapt et univers forskjellig fra alt annet.

Solisten Ferstad forteller oss også at han allerede har ei unik stemme – ei stemme det skal bli usedvanlig spennende å følge i åra som kommer. En annen som har blitt fascinert av Ferstad er Lars Saabye Christensen. Han har skrevet lyrikk til musikken og han har vært med på turné også, men er ikke med her. Det sier uansett en hel del om hvilken anseelse Sondre Ferstad allerede nytter.

Sondre Ferstad viser oss en modenhet og originalitet som skulle tilsi at han hadde kommet mye lenger i karriera si enn han har gjort. Hvor neste stopp blir vet han kanskje ikke sjøl heller, men han kommer garantert til å utfordre både seg sjøl og oss.

PS Dessuten synes jeg at Trump bør avsettes så snart som mulig.

Sondre Ferstad Ensemble
Minimal
AMP Music & Records/Musikkoperatørene

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg